El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha apostat per arribar a un acord amb el govern espanyol i l’Ajuntament de Barcelona per “resignificar” la comissaria de Via Laietana sense posar l’accent en treure la policia d’aquest lloc. En el marc de la sessió de control al ple del Parlament, Espadaler ha remarcat que actualment la policia és democràtica. També ha explicat que recentment ha parlat d’aquesta qüestió amb el secretari d’estat de memòria democràtica i amb el director general de memòria del govern espanyol així com amb representants del consistori barceloní. Per la seva banda, el diputat dels Comuns, Andrés García, ha reclamat que l’edifici es destini “íntegrament” a un espai de memòria.
Espadaler ha assegurat que el compromís del Govern és treballar en la línia del mandat de les dues resolucions aprovades al Parlament sobre aquest tema, també amb el vot favorable dels socialistes. Una impulsada pels Comuns i una altra per ERC. Per aquest motiu, Espadaler ha explicat que ha remès al Ministeri de l’Interior una carta amb el contingut de les resolucions aprovades.
“Volem ser part de la solució però tota la solució no està a les nostres mans sinó el tema ja estaria resolt fa legislatures”, ha afegit el conseller. I ha insistit que la via “més eficient” és treballar conjuntament amb el govern espanyol i l’Ajuntament de Barcelona.
Per la seva banda, el diputat dels Comuns ha demanat celeritat perquè “moltes de les persones torturades a Via Laietana tenen mes de 70 anys” i s’ha referit a la comissaria com el “principal escenari de persecució política”. Per això, ha defensat que cal que l’edifici es dediqui de manera íntegra a un espai de memòria.