La intervenció de l’expert espanyol en ciberseguretat Ramón Ramírez a la comissió d’investigació Pegasus ha escandalitzat l’Eurocambra. Com explica Vilaweb, el proposat pel PP ha justificat l’ús dels programaris espia per part de la policia. “Si les forces i cossos de seguretat han de complir obligacions han de tenir maneres d’accedir als dispositius quan calgui, i que ho facin quan un jutge ho hagi dit”, ha afirmat.
A més, s’ha mullat detallant la seva opinió de manera totalment inoportuna. “Potser no ens agrada com funciona, però per mi és important que es faci aquest control, i que es faci des del poder judicial”, ha assegurat deixant bocabadats alguns europarlamentaris.
L’eurodiputada neerlandesa Sophie in’t Veld i la liberal polonesa Roza Thun han replicat amb contundència. “Voldria entendre la seva intervenció: diu que espiar la gent està molt bé però dins els límits que marca la llei? Tothom té dret de tenir les seves opinions, però aquest no és l’objectiu de l’audiència d’avui”, ha reblat la neerlandesa.
Thun ha pronunciat una bateria de preguntes que han deixat l’espanyol en evidència: “Quan es fa espionatge de gran abast, s’espia molt i després no es troba res, què passa? Se’n treu cap lliçó, de tot això? Es recullen dades molt íntimes; de tot això què se’n fa? Se suprimeixen aquestes dades?”
Fa un any, abans que es fes públic el ‘Catalangate’, Ramírez tenia una opinió totalment oposada i criticava que els estats “aprofitaven” l’excusa de la seguretat per perseguir opositors, posant d’exemple Mèxic. “És un programari que, entesos, es pot pagar per usar de manera eficaç per la lluita contra el narcotràfic o l’abús de menors, però la línia entre un delinqüent i un dissident o un opositor pot ser molt fina, i més en sistemes no democràtics. A més, no tot val per perseguir algú que creus, o estàs segur, que ha comès un delicte”.