ERC ha registrat al Congrés una petició de compareixença del director de la Fundació Internacional per a la Internacionalització de les Administracions Públiques (FIAP) perquè informi sobre contractacions menors “relacionades amb l’operació Catalunya” per part d’aquest organisme. Segons els republicans, aquests contractes inclouen la formació de policies per a infiltracions a entitats del moviment independentista. A més, ERC ha registrat una sèrie de preguntes per escrit perquè doni explicacions sobre les informacions que apunten en aquesta direcció. Entre altres, vol saber si el govern de Sánchez tenia coneixement de les contractacions i si els fets s’estan repetint.
El diari ‘El Món’ va publicar dimecres que aquesta fundació, dirigida principalment pel Ministeri d’Exteriors, va pagar diners a policies relacionats amb l’operació Catalunya a través de contractes menors. També va fer pagaments a jutges i fiscals relacionats amb el cas Pujol, com el magistrat de l’Audiència Nacional José de la Mata, o fiscals que persegueixen Gonzalo Boye com Ignacio de Lucas.
Segons aquesta informació, entre 2016 i 2022 l’entitat pública formava policies per a infiltracions i accions encobertes com les que s’han anat destapant en els últims mesos contra moviments independentistes i socials de l’esquerra catalana. A més, molts dels protagonistes de la guerra bruta contra l’independentisme eren contractats com a “experts” per a tasques formatives.
ERC sosté que aquestes pràctiques han coincidit amb l’activitat de la ‘policia patriòtica’ implicada en l’operació Catalunya, i suposen que s’han utilitzat fons públics des d’una fundació supervisada pel govern espanyol.
Segons ERC, l’executiu espanyol va provar de justificar aquestes pràctiques davant organismes de control com la Intervenció General de l’Estat i el Tribunal de Comptes al·legant la pèrdua de dades per un suposat atac informàtic que hauria esborrat la comptabilitat dels anys 2020 a 2022.
Fruit d’aquests fets, el 2025 la fundació es va reestructurar i va passar de denominar-se Fundació Internacional i per Iberoamèrica d’Administració i Polítiques Públiques (FIIAP) a Fundació Internacional per a la Internacionalització de les Administracions Públiques (FIAP), i va adquirir un nou sistema de governança.
Tot i això, segons ERC, ningú ha assumit responsabilitats polítiques per aquests contractes, i encara no s’ha aclarit l’abast real de les contractacions ni el nombre d’agents formats per a aquestes operacions encobertes.