ERC veu la postura del PP amb els indults com una “cortina de fum” per tapar els detalls de la negociació amb Junts per investir Alberto Núñez Feijóo. Fonts de Calàbria consultades per l’ACN expliquen que parlar ara d’indults només és una manera de posar “pals a les rodes” de l’amnistia. I que no els deixa de “sorprendre” que, per primera vegada, el PP defensi una “solució” i no alimenti el conflicte polític. Així, des d’ERC insten els populars a votar a favor de la llei d’amnistia, si realment volen participar de la solució. En tot cas, la formació que presideix Oriol Junqueras desconfia dels objectius del PP, en el sentit que no sap si busca “futures aliances”, “entorpir” l’amnistia, o totes dues coses a la vegada.
Des d’ERC constaten que els indults eren necessaris quan els presos polítics eren a presó, i recorden que aleshores el PP s’hi va oposar i els va combatre. En la mateixa línia, Esquerra reitera que no ha pactat mai amb el partit de Feijóo.
Els republicans subratllen que l’amnistia és una “solució política que salda un deute” amb Catalunya”. I, de fet, reclamen als grups que accelerin els terminis per a l’aprovació definitiva de la llei, que haurà de tornar a debatre’s en comissió després del ‘no’ de Junts la setmana passada.
ERC espera que es convoqui la comissió “com més aviat millor” per “tornar a treballar” i que es confeccioni un dictamen aviat, “perquè el factor temps és clau”, tal com va explicar dimarts la diputada Teresa Jordà. En aquest sentit, la dirigent republicana afirmava que preferiria que la llei superés el tràmit de comissió en 15 dies, i que no es prorrogui 15 dies més.
El partit de Junqueras veu bé, en aquest sentit, qualsevol proposta que serveixi per donar llum verda a l’amnistia, i per garantir que es pot aplicar a les persones “represaliades” pel 9-N, l’1-O i les protestes del 2019 contra la sentència del Suprem.
Tal com va detallar dilluns la portaveu, Raquel Sans, ERC s’avé qualsevol modificació o reforma legal que serveixi per desencallar l’amnistia: ja sigui redefinir el terrorisme al Codi Penal, reformar la llei orgànica del TC, o derogar la ‘llei mordassa’. En aquest sentit, modificar la Lecrim també seria una opció que es contemplava a Calàbria, abans que el mateix govern espanyol hi tanqués la porta.
Indults alternatius a l’amnistia
El PP creu que es podria oferir un indult condicional a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i a la resta d’exiliats arran del procés independentista si mostren penediment i s’entreguen a la justícia espanyola. Això inclouria la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig.
Ho han plantejat fonts dels populars aquest dissabte com a alternativa a la llei d’amnistia que s’està tramitant al Congrés dels Diputats.
Tot i que Feijóo, president del PP, s’ha mostrat contrari a indultar Puigdemont, les citades fonts creuen que es podria fer sempre que es presentin als tribunals espanyols i que es penedeixin dels fets de l’any 2017, amb un compromís explícit de no-repetició.
La secretària general del PP, Cuca Gamarra, acusava el dia abans el govern espanyol d’haver-se dedicat a “protegir Puigdemont”, mentre “abandonava” els pagesos i ramaders que protesten des de fa dies.
Cal recordar que l’expresident del Govern negava dijous la trama russa, i acusava el PP “d’arrossegar” l’Eurocambra per interessos “partidistes”. Puigdemont va afirmar aleshores que, si Junts hagués fet Feijóo president, s’haurien “estalviat” el debat sobre els vincles amb Rússia.
L’endemà d’aquestes declaracions, el ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, va donar la raó a Puigdemont, i va afirmar que si Junts hagués donat suport a Feijóo “efectivament, el PP estaria defensant una llei d’amnistia”.