Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

ERC replica a Sánchez que un acord per investir Illa ha de “pivotar” sobre el finançament: “Necessitem passos ferms”

Vilalta avisa que no acceptaran "bones intencions" ni "xantatges" davant la possibilitat d'una repetició electoral

|

- Publicitat -

La secretària general d’ERC, Marta Vilalta, ha replicat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que qualsevol acord d’investidura ha de “pivotar” sobre el finançament. “Necessitem fets i passos ferms”, ha afegit en una entrevista a RTVE per després remarcar que el nou model ha de suposar “canviar les regles del joc”. L’acord entre ERC i PSOE per a la investidura de Sánchez inclou negociar el finançament però Vilalta defensa que cal anar més enllà i que ERC no es conformarà amb “declaracions d’intencions”. “No ens valen ni bones intencions ni xantatges de o ens votes o repetició electoral. Volem evitar eleccions però només serà en base d’un bon acord”, ha avisat.

Publicitat

La proposta dels socialistes és desplegar el consorci tributari que estableix l’Estatut, però Vilalta replica que Catalunya ha de sortir del règim comú del sistema de finançament. “Si no som capaços de recaptar tots els impostos i si no canvien les regles de joc, és igual que hi hagi un consorci”, ha afegit.

Tot i admetre que la seva proposta és “molt ambiciosa”, Vilalta creu que es poden fer “passos ferms” per anar cap a aquesta direcció i que això és el que volen negociar en el marc d’una eventual investidura d’Illa.

La també portaveu d’ERC creu que els partits que parlen de noves eleccions són “irresponsables” i ha deixat clar que els republicans no tenen intenció de fer cap llista única amb Junts de cara a una eventual repetició electoral. En comptes de parlar de fórmules per anar a eleccions, Vilalta ha defensat que s’ha de parlar de propostes i acords.

Pel que fa a possibles pactes, no ha descartat un acord entre PSC i Junts tot assenyalant que l’anomenada “sociovergència” ha estat la “tònica dominant” de la passada legislatura en diversos temes. El que sí ha descartat “gairebé” al 100% és que ERC entri a formar part del pròxim Govern.

Et pot interessar  GREU | Els cartells contra els Maragall per l'Alzheimer van sortir de les files d'ERC

Ningú vol llençar el capital polític de Junqueras

En clau interna de partit, Rovira ha defensat que el manifest firmat per més de 700 militants “no vol fer fora ningú ni prescindir de ningú”. “Ningú vol llençar el capital polític de ningú i menys a les escombraries”, ha dit en referència a l’expresident del partit, Oriol Junqueras, que té la voluntat de presentar-se al congrés del novembre per continuar al capdavant del partit. En canvi, Vilalta creu, tal com diu el manifest, que cal una renovació de la cúpula de la direcció del partit però veu “injust” reduir el debat en Junqueras sí o no.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut