Edició 2267

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 09 de octubre del 2024
Edició 2267

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 09 de octubre del 2024

ERC reivindica el seu paper a l’oposició i recorda a Illa que “només té majoria per signar el que va pactar”

Jové alerta Illa que cal avançar amb el finançament si vol tirar endavant la legislatura "aquí i a Madrid"

|

- Publicitat -

El grup parlamentari d’ERC i el seu president, Josep Maria Jové, ha estat el segon a replicar el discurs de Salvador Illa durant el debat de política general. Jové ha centrat el seu discurs en la defensa del finançament singular, i en l’exigència del compliment d’aquest acord, a la vegada que ha marcat la distància política que hi ha entre el PSC i ERC. Així, el president del grup parlamentari d’ERC ha avisat que el partit encara amb determinació el seu rol a l’oposició i que, per tant, el PSC haurà de treballar de valent per a guanyar-se el suport dels republicans a les seves mesures.

Publicitat

“El primer de tot és complir per acordar. No hi ha passes noves sense acords complerts. ERC només hi serà quan es facin avenços nacionals i socials” ha sentenciat Jové a l’inici de la seva intervenció, tot recordant a Illa que “només té majoria per signar el que va pactar” i que el seu model dista molt del dels republicans. “Ara és ERC que té els vots per condicionar les decisions del Govern. Vostè ha de proposar un programa de govern, però ha d’anunciar amb qui vol anar de bracet” ha afegit, mentre alertava el PSC que pactar amb la sociovergència o la dreta és una “mala idea”.

Jové ha comentat també el discurs que dimarts va fer Salvador Illa, el qual ha qualificat de “poc ambiciós”; així mateix, també ha opinat que les propostes anunciades per Illa són “el gestionar per gestionar”, i ha subratllat que “les propostes més fermes són les que van pactar amb nosaltres, i això ens amoïna“.

El dirigent republicà tampoc no ha deixat passar el fet que Illa parlés de “normalitat política” sense esmentar el conflicte polític ni el moviment independentista. En aquest sentit, ha advertit Illa que “el conflicte polític entre Catalunya i Espanya persisteix, i ho farà fins que no s’abordi amb contundència i celeritat. La nostra és la llei d’amnistia. Cal votar, calen urnes i cal acceptar que la democràcia no divideix mai”. Així mateix, ha insistit que el referèndum és la “sortida necessària”, perquè “recórrer als tribunals no resol aquesta realitat”. Ha recordat al president socialista que “és inviable governar un país donant l’esquena amb la voluntat majoritària, que és votar”, i ha avisat que “ho tornarem a fer i tornarem a ser majoria parlamentària”. 

Et pot interessar  La polèmica per la demanda de Junqueras sobre el manteniment d’alguns càrrecs republicans al govern comença a generar respostes

El diputat republicà ha insistit que el seu objectiu és una Catalunya lliure i justa, la qual s’aconseguirà amb la independència. “Ens posem al servei de la gent, sigui quina sigui la seva llengua i es diguin com es diguin” ha expressat Jové, tot apuntant que “aquesta legislatura pot ser un salt per aconseguir unes majors quotes de sobirania“.

Jové també ha pressionat amb el finançament, en advertir Illa que sense avenços concrets el seu grup ni s’asseurà a parlar dels pressupostos i que, sense “avenços decidits” en sobirana tant nacional com social, la legislatura no tindrà sentit pels republicans, “ni aquí ni a Madrid”. D’aquesta manera, el republicà ha insistit al Govern que el calendari “corre a la contra” dels seus interessos, perquè l’executiu vol pactar els pressupostos i tenir-los en vigor l’1 de gener de 2025, fet que des d’ERC no veuen viable, sobretot sense aquests “avenços” sobre el finançament.

El diputat republicà també ha demanat tant a Illa com als partits “ambició” per defensar, impulsar i implementar el nou sistema de finançament propi. “Cal ambició política per defensar amb ungles i dents la sobirania fiscal”, ha remarcat. Encara sobre el finançament, Jové ha instat Junts a no desmarcar-se de la defensa del sistema de sobirania fiscal: “Desmarcar-se’n no tindria cap explicació lògica”. I, menys encara, si és perquè no se’n poden “penjar la medalla”, en un gest de “partidisme barroer”, tal com ha afegit.

Jové també ha instat Illa a “apujar el to” si es reuneix amb el rei espanyol, perquè li parli de democràcia i Drets Humans, o perquè denunciï els tribunals “hereus” del franquisme que es neguen a aplicar l’amnistia. En aquest sentit, Jové també ha exigit al president del Govern que aixequi el to contra dirigents socialistes com ara el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, pels “disbarats” que diu en nom de la “santa i sagrada” unitat d’Espanya. Jové ha advertit que de la catalanofòbia al feixisme hi ha “un pas molt petit”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut