Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025
Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025

ERC registra al Congrés la creació d’una comissió d’investigació sobre el ‘Catalangate’ i Pegasus

El Govern espanyol, ja del PSOE, mai ha mogut un dit per investigar a fons l'espionatge que van patir desenes de polítics i persones independentistes

|

- Publicitat -

Pas endavant d’ERC per tractar d’esclarir d’una vegada per totes l’espionatge que l’Estat espanyol va fer a l’independentisme amb Pegasus, en el cas conegut com a ‘Catalangate’. El matí d’aquest dijous, 23 de novembre, el grup parlamentari d’ERC ha registrat al Congrés dels Diputats la sol·licitud per crear una comissió d’investigació sobre el ‘Catalangate’ i l’ús del programa israelià Pegasus per espiar a polítics, periodistes, advocats i activistes catalans i bascos.

Publicitat

Segons ha avançat Rac-1, els republicans volen dirimir la “implicació” de l’Estat en aquesta qüestió que afecta noms com els dels presidents Artur Mas, Carles Puigdemont o Pere Aragonès; a la vegada, la comissió, que s’ha sol·licitat a la cambra amb el suport d’EH Bildu i el BNG, també busca conèixer els contractes de l’aplicació espia Pegasus. Amb tot, des d’ERC es vol investigar el ‘Catalangate’ en “tota la seva extensió” i facilitar, també, mesures de “reparació” als afectats per l’espionatge i la intromissió a la privacitat que va suposar l’ús d’aquest programa. Finalment, es vol proposar les mesures de control, investigació i prevenció per blindar la democràcia dels abusos de la força de l’Estat, i evitar el seu ús en contra dels “drets civils i polítics”.

En cas de tirar endavant, la comissió hauria de culminar els seus treballs en un termini de sis mesos des de la seva constitució, temps que es podria ampliar, i emetre posteriorment unes conclusions abans de la fi del primer període de sessions parlamentàries del 2024. Posteriorment, s’elevaria al ple del Congrés l’escrit de conclusions pel seu debat i aprovació.

El ‘Catalangate’, malgrat tractar-se d’un escàndol que certifica l’existència d’una crisi democràtica a l’Estat espanyol, mai s’ha esclarit, tot i la insistència dels partits independentistes catalans per a fer-ho. El Govern espanyol, ja liderat pel PSOE, mai ha mogut un dit per investigar a fons l’espionatge que van patir desenes de polítics i membres de la societat civil relacionats amb el moviment independentista català. Ni tan sols l’estirada d’orelles de l’Eurocambra a Espanya del passat mes de juny va servir perquè el govern comencés a investigar els fets amb la diligència i la urgència que els corresponen.

Et pot interessar  Alamany reclama al Govern que compleixi els acords independentment dels pressupostos

Concretament, els 411 eurodiputats que van votar a favor de sol·licitar a Espanya una investigació “completa, justa i efectiva” dels casos d’espionatge, demanaven aclarir l’espionatge als 65 independentistes espiats, inclosos els 47 no reconeguts pel CNI. El text també instava l’Estat a cooperar amb els tribunals per donar una “reparació legal” a les víctimes i garantir que hi hagi investigacions judicials “imparcials”, que es facin “sense retard” i amb recursos “suficients”.

Tal com recorda ERC, entre els espiats amb el programa Pegasus de l’empresa israeliana NSO hi ha líders polítics, activistes socials, advocats i periodistes, així com familiars i afins de tots aquests. Entre els noms propis dels afectats hi ha els presidents de la Generalitat Pere Aragonès, Quim Torra i Artur Mas, o els expresidents del Parlament Roger Torrent i Laura Borràs. També advocats com Andreu Van den Eynde o Gonzalo Boye i diputats com Antoni Comín, Diana Riba, Míriam Nogueras, Jon Iñarritu, Albert Botran, Ferran Bel.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí