Edició 2273

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024
Edició 2273

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024

ERC recorda que Companys és “l’únic president assassinat pel feixisme a Europa” i exigeix a l’Estat una “disculpa solemne”

Els republicans denuncien que és "evident" que hi ha poders amb vincles amb el passat que no apliquen l'amnistia

|

- Publicitat -

Esquerra Republicana, amb una delegació encapçalada pel secretari general adjunt d’ERC i secretari de la Mesa del Parlament, Juli Fernàndez, ha recordat Lluís Companys en el 84è aniversari del seu afusellament per part del règim franquista. Després de la tradicional ofrena flora al Fossar de la Pedrera, la formació republicana a la qual pertanyia Companys ha exigit que el govern espanyol una “disculpa solemne” pels crims del franquisme i, especialment, per l’assassinat de Companys, de qui recorden que és “l’únic president assassinat pel feixisme a Europa”.

Publicitat

“Avui fa 84 anys de l’assassinat i l’afusellament del president Companys, del president del Parlament i president de la Generalitat, de l’únic president afusellat, assassinat pel feixisme a Europa” ha recordat Juli Fernàndez durant el seu parlament. Durant l’acte de memòria a Companys també hi eren Pere Aragonès, Marta Vilalta, Raquel Sans i Elisenda Alamany, entre altres.

El secretari adjunt del partit ha reivindicat que, en aquests 84 anys, la formació republicana ha hagut de “lluitar en molts fronts”, també “en el front de la recuperació de la memòria”, i ha celebrat que 84 anys després han aconseguit que el judici del president Companys hagi sigut declarat il·legítim i legal.

No obstant això, el dirigent republicà ha recordat que la responsabilitat de l’Estat no acaba només amb el reconeixement que el judici de Companys va ser il·legítim, sinó que ha d’anar més enllà: “ha de restituir a tots aquells a qui se’ls va incautar el patrimoni i els que encara no han trobat els seus familiars, i ha disculpar-se pels crims i per l’assassinat del president”. Per aquest motiu, Fernàndez ha exigit que el govern espanyol posi tots els recursos per a resoldre aquestes qüestions. Així mateix, també ha apuntat que és “evident” que hi ha poders amb vincles amb el passat que no apliquen l’amnistia.

Et pot interessar  Nova Esquerra proposa Xavier Godàs a la presidència d'ERC

Finalment, Fernàndez ha conclòs el seu parlament en nom d’ERC afirmant que volen fer una “reafirmació solemne” dels compromisos d’Esquerra amb “la ciutadania de Catalunya, amb el seu benestar i amb la independència del nostre país”

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut