Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024
Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024

ERC recorda al govern espanyol que no pot donar per fet el seu ‘sí’ als objectius d’estabilitat

Els republicans sostenen que la retirada del projecte obliga a reobrir la negociació

|

- Publicitat -

ERC considera que la decisió del govern espanyol de retirar la tramitació parlamentària dels objectius d’estabilitat –fruit de la manca de suport de Junts- permet reobrir la negociació amb l’executiu. Fonts dels republicans afirmen que, ara per ara, el govern de Sánchez no pot donar per fet el seu ‘sí’ al projecte. “Tenim peticions que el PSOE coneix perfectament, perquè moltes vegades són coses pendents”, apunten aquestes fonts, que tampoc descarten introduir nous elements a la negociació. Fonts del PSOE sostenen que la retirada obre una porta per a la millora del text partint de la base que les bones dades econòmiques que s’han conegut en les últimes setmanes permeten atendre algunes de les peticions dels socis, inclosos els republicans.

Publicitat

El Consell de Ministres va aprovar aquest dimarts la retirada de la tramitació dels objectius d’estabilitat un cop constatat que Junts tombaria novament el projecte. Sense els set vots de Junts, el text hauria obtingut el mateix revés que el mes de juliol, i l’executiu de Pedro Sánchez va preferir fer marxa enrere i obrir un espai de negociació per evitar la derrota parlamentària.

La decisió no va agradar a ERC, que ja havia votat a favor dels objectius d’estabilitat abans de l’aturada d’estiu, i que considera que l’executiu espanyol atorga protagonisme a Junts en detriment dels socis més estables en el suport del bloc progressista.

“Sempre és un error no plantar-se davant el xantatge de la dreta”, va afirmar aquest dimarts Gabriel Rufián als passadissos del Congrés. Rufián va anar més enllà per recordar a l’executiu de Pedro Sánchez, que “si s’obre la negociació per a uns, s’obre per a tots” i que, per tant, ERC i el PSOE comencen “de zero”.

Et pot interessar  Sánchez defensa la “necessitat” de la migració però admet que implica “certs problemes”

De moment no hi ha data per a cap reunió entre els socialistes i els republicans, però fonts d’ERC asseguren que el PSOE és plenament conscient de les seves demandes. La majoria, segons aquestes fonts, són qüestions pendents, però ERC no descarta introduir en el debat aspectes nous, tot i que encara no els vol fer públics.

Paral·lelament, fonts del PSOE donen per fet que el nou espai per a la negociació amb Junts permet obrir el ventall als socis parlamentaris. Segons aquestes fonts, la millora de les dades macroeconòmiques demostra que es pot ampliar el marge dels objectius d’estabilitat per a les comunitats autònomes.

Junts va assenyalar aquest dimarts una resolució del Parlament del 2014 com a base de la negociació amb el PSOE. En aquesta resolució, votada també pel PSC, la cambra catalana demanava a l’executiu de Mariano Rajoy que reservés un terç del dèficit de totes les administracions a les comunitats autònomes.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut