Edició 2236

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 08 de setembre del 2024
Edició 2236

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 08 de setembre del 2024

ERC recorda a Illa que els seus vots “no estan garantits” i l’insta a complir els acords “sense excuses”

Vilalta recorda a Illa que no té prou suports per ampliar l'aeroport i l'avisa que "si busca alternatives es trobarà sense majories"

|

- Publicitat -

ERC ha recordat al president del Govern, Salvador Illa, que no té prou suports per ampliar la pista de l’aeroport del Prat. La portaveu parlamentària, Marta Vilalta, ha afegit que el PSC només té suports per modernitzar l’infraestructura i respectar la diversitat i les directives ambientals: “Si busca majories alternatives potser es trobarà sense majories”, ha subratllat Vilalta durant el debat d’aquest dijous al Parlament, en el marc de la compareixença d’Illa per explicar l’estructura del Govern. D’altra banda, la portaveu ha avisat el president que els vots d’ERC “no estan garantits per res”. En aquest sentit, l’ha instat a complir tots els acords “sense escudar-se en excuses en forma d’engrunes”, i sense “centrifugar responsabilitats”.

Publicitat

La dirigent republicana ha reiterat que el PSC “no té garantits” els vots del seu grup “per res”. I que ERC serà “lliure i coherent en cada moment”, amb el que consideri que sigui el “millor” per Catalunya. Així mateix, Vilalta ha insistit que el govern d’Illa no és el d’ERC tot i que el “respecta”. La portaveu ha garantit una “oposició vigilant, crítica i exigent”, i ha asseverat que els socialistes només tenen el suport del partit republicà per tirar endavant els acords pactats: “Ni més ni menys”.

Vilalta també s’ha dirigit a Junts, per reclamar que “no s’escapoleixin ni abandonin” el “consens de país” sobre el finançament singular només perquè no en siguin el “protagonista únic”: “No malbaratin una oportunitat històrica per interès partidista”, ha dit la portaveu d’ERC al grup que encapçala Albert Batet al Parlament. Vilalta ha reiterat que ara que ERC ha “arrossegat” PSC i PSOE cap al finançament singular, no es pot desaprofitar l’ocasió.

La diputada ha destacat algunes de les decisions d’Illa sobre la configuració del seu executiu, aplaudides per ERC, com ara la creació de la conselleria de Política Lingüística. Ara bé, Vilalta ha criticat que la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, sigui també la portaveu del Govern. Així, Esquerra considera que es tracta d’un departament amb “molta càrrega” com perquè Paneque assumeixi també el càrrec de portaveu.

Et pot interessar  Romero s'encarregarà dels pressupostos i valorarà el projecte pactat amb ERC i tombat pels Comuns

Vilalta també ha lamentat que Illa hagi “caigut en l’error” d’alguns nomenaments “anti ètics”: “Hi ha límits d’honestedat que vigilarem i denunciarem”. La portaveu d’ERC també ha lamentat que la conselleria de Justícia hagi “oblidat” el concepte de la “Memòria”. Finalment, Vilalta ha criticat que Núria Marín sigui la delegada del Govern a Madrid, i ha recordat que el seu nom va “associat” amb la corrupció: “No ens convé gens com a carta de presentació a Madrid. Prenguin-ne nota”, ha demanat.

Illa garanteix el compliment dels acords

Durant el torn de rèplica, Illa ha insistit en el seu compromís amb l’acord d’investidura signat amb ERC i ha afirmat que el compliment dels acords serà “la brúixola” del seu Govern. En el cas concret de l’aeroport, ha subratllat que compliran “escrupolosament” el que van subscriure al pacte per a la seva investidura i ha afegit que tant pel que fa a l’aeroport com a qualsevol infraestructura de Catalunya, el Govern “complirà les més estrictes i exigents normatives mediambientals de la Unió Europea”.

D’altra banda, després que Vilalta li hagi recriminat la decisió d’agrupar en una sola conselleria les carteres d’Acció Climàtica i de Territori, Illa ha admès que pot ser “discutible”. El socialista ha afirmat que és una decisió que ha pres ell i que creu que podria ser profitosa per a les dues matèries, però ha remarcat que caldrà veure quins resultats acaba tenint. En aquesta línia, ha assegurat que si es comprova que no va ser una bona decisió i constata que “cal prendre accions”, ho farà.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut