Els grups d’ERC, Junts, CUP, PSC i comuns han presentat una proposta de resolució conjunta en la qual demanen que el Parlament insti el Govern a promoure el Pacte Nacional per a la Salut Mental com a estratègia conjunta de país. Es tracta d’una de les propostes que el ple debatrà i votarà aquest divendres en el marc de la sessió monogràfica sobre salut mental, proposada pel president del Govern, Pere Aragonès.
ERC i JxCat també han presentat tres esmenes conjuntes, atès que la cambra insti el Govern a incrementar les places d’hospitalització de dia i completar el desplegament d’equips domiciliari intensiu i d’hospitalització a domicili. Els grups han fet més propostes per preveure suïcidis i contra l’estigma de les malalties mentals.
També proposen que el Parlament exigeixi el compromís del Govern en el Pacte Nacional de salut Mental a destinar recursos suficients a la lluita contra l’estigma per implementar campanyes per a tota la ciutadania.
D’altra banda, a les seves particulars propostes conjuntes, JxCat i ERC volen que el Parlament insti el Govern a crear accions de suport necessaris per a joves per reincorporar-se a la feina abans de patir un problema de salut mental.
En una altra resolució, reclamen a l’executiu a promoure el lleure educatiu per canalitzar les emocions, detectar trastorns mentals i espais respir amb suport terapèutic per a adolescents i joves.
Pel que fa a les propostes particulars de cada grup, el PSC vol que el Parlament insti el Govern a promoure la formació del professorat per contribuir a la prevenció del suïcidi. A més, el grup majoritari de la cambra també proposa que el ple insti l’executiu d’Aragonès a crear, abans de 6 mesos, una xarxa d’atenció psicològica pública per a infants i joves.
Al seu torn, el grup de Vox vol que el Govern promogui la contractació de professionals d’arreu d’Espanya per reduir la pressió assistencial a Catalunya. I el PPC demana, en una de les seves propostes de resolució, que l’hemicicle insti el Govern a posar en marxa un pla urgent per eliminar les llistes d’espera a la xarxa pública de salut mental.
Des de Cs reclamen que la cambra insti el Govern a garantir atenció telefònica en el termini màxim d’una setmana i visita de personal sanitari tan aviat com sigui possible, quan els usuaris sol·licitin cita prèvia per atendre qüestions de salut mental, ansietat o signes de depressió. El partit que es fa dir liberal també proposa que el Parlament insti el Govern a garantir a tota la ciutadania l’equitat en l’accés als recursos i tractament de la xarxa de salut mental. Finalment, Cs vol que la cambra demani a l’executiu que promogui protocols per detectar el ‘bullying’ i l’assetjament a les escoles.
Pel que fa a les propostes d’En Comú Podem, volen que el Parlament declari com a “prioritat” el desplegament de les polítiques públiques per la promoció de la salut mental i el benestar emocional. Els comuns també reclamen que l’executiu garanteixi l’accés als serveis públics de salut mental a tota la població independentment del territori o nivell de renda.
A més, els comuns demanen que el Govern impulsi durant la legislatura l’extensió del Programa Konsulta’m de psicòleg gratuït sense cita prèvia per menors de 22 anys a totes les ciutats de més de 50.000 habitants. Finalment, volen que el Parlament insti el Govern a habilitar un telèfon específic d’atenció ciutadana per al suïcidi i fer-ne una campanya de difusió.
La CUP-NCG, finalment, reclama que el Parlament insti el Govern a promoure una Xarxa de Salut Mental 100% pública, i a implementar un model integral amb els equips d’Atenció Primària. Els anticapitalistes també volen que la cambra insti l’executiu d’ERC i Junts a fer efectiu un Pla Intersectorial de prevenció del suïcidi. Finalment, la CUP proposa que el Parlament insti el Govern a planificar la incorporació de nous professionals de salut mental a la xarxa sanitària pública per assolir la ràtio de 18 psicòlegs públics per cada 100.000 habitants.