Edició 2284

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 26 de octubre del 2024
Edició 2284

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 26 de octubre del 2024

ERC instarà el Govern a presentar una llei per als lloguers de temporada i trobaria “incomprensible” el rebuig de Junts

|

- Publicitat -

ERC situarà la regulació dels lloguers de temporada i habitacions, i el nou sistema de finançament “singular i just” com a nuclis de les seves propostes de resolució al debat de política general de la setmana que ve. En roda de premsa aquest dimarts des del Parlament, la portaveu del grup, Marta Vilalta, ha explicat que instaran el Govern a presentar un decret llei urgent per a regular els lloguers de temporada i habitacions. I ha afegit que trobaria “incomprensible” el rebuig de Junts a aquesta proposta: “De quin costat estaran? Quina excusa s’inventaran ara?”, ha preguntat. Vilalta també ha ofert ERC per fer d’oposició “responsable, exigent i desacomplexada”, si el grup que presideix Albert Batet renuncia a la figura de cap de l’oposició.

Publicitat

ERC ha situat avui els tres eixos bàsics de les seves propostes de resolució de cara al debat de política general de la setmana vinent: finançament singular, regulació dels lloguers de temporada, i defensa de la llengua. Vilalta ha explicat que els republicans reivindicaran el nou finançament, inclòs en el pacte d’investidura del president del Govern, Salvador Illa.

La portaveu parlamentària espera que el suport a les propostes d’ERC sobre el finançament sigui “el més ampli possible”. En aquesta línia, Vilalta ha recordat que els socialistes ja van signar el pacte sobre el finançament, i que Junts ha defensat la mesura d’un nou model per a Catalunya. Per a la dirigent republicana, seria “incomprensible” que Junts no donés suport a la proposta d’ERC durant el debat.

Pel que fa a la regulació de lloguers temporada i habitacions. ERC instarà el Govern d’Illa a presentar un Decret llei urgent. L’objectiu del grup que comanden Josep Maria Jové i Vilalta és recuperar el contingut del decret del Govern de Pere Aragonès que no va ser convalidat pel Parlament. A més, ERC espera veure què vota Junts, després que el grup de Míriam Nogueras votés en contra de la regulació a Madrid.

Et pot interessar  Sánchez defensa a mitges l'acord pel finançament català

Vilalta ha apuntat avui que Junts va posar “excuses” al Congrés argumentant el rebuig a la llei per una “invasió competencial”. “Doncs ho portem aquí al Parlament, i en defensa de les competències que té Catalunya. Què faran? De quin costat estaran? Quina excusa s’inventaran ara? Esperem que se sumin a fer possible la regulació de lloguers de temporada i habitacions”, ha subratllat.

Els pressupostos, encara “lluny”

Vilalta també ha comentat que els pressupostos de la Generalitat per al 2025 estan “lluny”. ERC i Govern just han fet una primera reunió inicial, però les negociacions en si encara no han començat: “Estem llunyíssim, el camí és llarg”. De fet, el comitè de seguiment de l’acord d’investidura encara no s’ha constituït ni reunit, i no ho farà fins després del debat de política general.

Sense cap de l’oposició

Vilalta ha ofert ERC per a fer la tasca d’oposició “responsable, exigent, proactiva i desacomplexada”. Després que Junts anunciés que renuncia al càrrec que li pertoca de cap de l’oposició, Vilalta ha dit entendre “perfectament” la decisió des de la vessant de fer respectar la figura de Carles Puigdemont, en tant que és expresident.

El reglament del Parlament només permet que la figura de cap de l’oposició l’ocupi un membre del grup parlamentari més gran d’entre els que no formen part de l’executiu.

‘Llei Mordassa’

La portaveu d’ERC també ha celebrat l’acord entre PSOE i Bildu per a reformar els “aspectes més lesius” de la llei mordassa, i ha recordat que Esquerra també fa temps que treballa en aquesta línia. El grup de Gabriel Rufián se sumarà a la tramitació de la reforma per acabar amb la vulneració de drets fonamentals i una llei que veu “injusta”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut