“ERC està disposada a presidir el Parlament”. La portaveu republicana, Raquel Sans, ha assegurat aquest dijous que Esquerra vol optar “sempre” a liderar totes les institucions, inclosa la cadira presidencial de la cambra. En una entrevista a Ràdio4-RTVE, Sans ha insistit però que el “més important” és constituir una “Mesa antirepressiva” que permeti que els exiliats puguin votar i exercir els seus drets polítics. La portaveu d’ERC no ha entrat a valorar noms i ha assegurat que els 20 diputats i diputades del grup podrien optar a presidir la cambra. També ha preguntat a Junts si volen investir Carles Puigdemont o bé aposten per una llista unitària en cas de repetició electoral: “En què quedem? Les dues coses no poden ser”, ha constatat.
Sans ha deixat clar que ERC està “disposada” a tornar a presidir el Parlament. L’últim president republicà va ser Roger Torrent, ara conseller d’Empresa en funcions. La portaveu d’Esquerra ha insistit, però, que per al partit el “més important” és constituir una “Mesa antirepressiva” que defensi els drets dels diputats a l’exili, que en garanteixi els seus vots, així com que a la cambra s’hi pugui parlar “de tot”.
Sans ha evitat valorar noms del grup d’ERC que podrien optar a aquest càrrec. Tot i això, fonts de Calàbria apunten com a possibles noms els de la vicepresidenta en funcions, Laura Vilagrà; la consellera de Territori, Ester Capella; o el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena -proper al president d’ERC, Oriol Junqueras. Cal recordar que Torrent no hi pot optar ja que no va anar a les llistes de les eleccions del 12-M.
La portaveu republicana ha reiterat que no se sabrà res segur fins dilluns, el mateix dia que es constituirà el nou Parlament i, després, la nova Mesa. En un principi, just després de les eleccions del 12-M, ERC no aspirava a tenir la presidència del Parlament, entenia que pertocava a PSC o Junts, i els republicans optaven a tan sols una secretaria.
Però la proposta de la CUP de constituir una “Mesa antirepressiva”, i la manca d’acord -de moment- entre PSC, Junts i la resta de partits, fan que Esquerra estudiï lluitar per la cadira presencial del Parlament. Ara bé, fonts republicanes asseguren que només hi veuen sentit si la Mesa té una majoria sobiranista (amb Junts, Comuns Sumar i CUP). Així, ERC exclou el PSC d’aquesta “Mesa antirepressiva”.
Pel que fa al repartiment dels grups a l’hemicicle, Sans ha explicat que qui primer va escollir la bancada va ser PSC i després Junts, d’acord amb els resultats electorals. “És una qüestió numèrica, Junts va escollir anar a la dreta, nosaltres ens hem quedat on érem”, ha relatat.
En clau interna, Sans s’ha mostrat “convençuda” que Junqueras sí que sabia que el president del Govern, Pere Aragonès, havia pres la decisió d’avançar les eleccions al Parlament, després del rebuig de la cambra als pressupostos.
Així mateix, ha explicat que ERC “no és a prop” d’entrar al govern de l’Ajuntament de Barcelona. La militància d’ERC a la capital i la Federació de Barcelona haurien, en primer lloc, de ratificar l’aposta. Posteriorment ho hauria de validar l’Executiva Nacional.
Junts i l’ANC criden a la unitat
La també vicesecretària general de Feminismes i LGTB d’ERC ha preguntat a Junts si realment opten a investir Puigdmeont, o si ja pensen en una repetició electoral, d’acord amb les crides a formar una nova llista unitària. “En què quedem, en una cosa o l’altra?”, ha preguntat Sans amb retòrica.
La portaveu ha reiterat que aquesta proposta “no va funcionar”, i que sona a “poc creïble i electoralista”. “Si vols reconstruir confiances, que ho hem de fer, no es fa amb OPA hostil a ERC en campanya, sinó amb sinceritat i fora del focus mediàtic”, ha reflexionat la dirigent republicana.
Sans també ha replicat el cap de llista de Junts a les europees, Toni Comín que “confrontar exili i presó és una pèssima idea” i “incoherent” amb reclamar la unitat.
Així mateix, ha criticat que el nou president de l’ANC, Lluís Llach, cridi a la unitat mentre anuncia que votarà Junts a les eleccions europees, i demani que Junqueras deixi la política. En l’entrevista d’avui a Ràdio4-RTVE, Sans ha subratllat que aquest “atac personal” de Llach cap al president d’ERC és “lleig” i que “no aporta ni suma res”. I ha afegit que, si vol decidir el futur d’ERC, se’n faci militant.