ERC ha registrat al Congrés una proposició no de llei per demanar al govern espanyol mesures “urgents” com la flexibilització les exigències burocràtiques a les ajudes de la PAC (la política agrària comuna). Els republicans també donen tres mesos a l’executiu per canviar els criteris de repartiment dels recursos europeus perquè es destinin “majoritàriament” als petits i mitjans productors. Des d’ERC insten també al govern a paralitzar la negociació d’acords de lliure comerç amb tercers països i a aplicar un major control de les importacions establint les clàusules de mirall amb països de fora de la UE. Finalment, donen tres mesos per canviar la Llei de la Cadena Alimentària per incloure les peticions del sector primar.
A l’exposició de motius de la norma, els republicans recorden que les mobilitzacions i les protestes dels agricultors les darreres setmanes són una resposta “desesperada” a les demandes que part del sector ve reclamant els últims anys, però que han estat generalment “ignorades” pel govern espanyol.
“La situació ha arribat a un punt límit i no únicament a Espanya, sinó que també els agricultors i ramaders de França, Alemanya, Bèlgica, Itàlia, Polònia i Romania han parat la seva activitat i la de les ciutats en les quals s’han manifestat per a exposar el seu cansament davant la falta d’acció per part de les administracions competents davant la crisi econòmica que viu el sector”, apunten.
Des d’ERC admeten que les principals reivindicacions dels ramaders i agricultors de la Unió Europea (UE) estan consensuades i són molt similars arreu: l’excés de burocràcia de la PAC, l’increment dels costos de producció, la falta de control en les importacions i les dificultats derivades del canvi climàtic.
En el cas de l’Estat, agreguen, se li suma l’incompliment de la llei de la cadena alimentària. “La ineficàcia d’aquesta norma per a solucionar (…) es ve provant des de la seva entrada en vigor i, en conseqüència, els agricultors venen a pèrdues des de fa quatre anys. Per la qual cosa, el sector reclama una aplicació ferma de la Llei de la Cadena Alimentària de manera que s’obligui a pagar uns preus en origen que almenys cobreixin els costos de producció, i veuen fonamental que ho compleixi la gran distribució, el final de la cadena”, indica la proposició de llei dels republicans.