Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024
Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024

ERC confia a mantenir l’alcaldia a Tarragona i frenar el retorn del PSC

Viñuales agafa el relleu socialista després de 20 anys de Ballesteros, mentre Junts i PP recuperen Sendra i Martorell

|

- Publicitat -

ERC i PSC poden acabar tornant-se a jugar l’alcaldia de Tarragona quatre anys després. Els socialistes es presenten als comicis amb una llista renovada i amb l’exlíder de Ciutadans, Rubén Viñuales, com a candidat. Confien a tornar a guanyar les eleccions municipals per cinquena vegada consecutiva, malgrat no comptar amb Josep Fèlix Ballesteros. Pau Ricomà repeteix al capdavant d’ERC amb la voluntat de mantenir-se al capdavant del govern municipal i frenar el retorn del PSC. Les diverses crisis de l’últim mandat com l’anul·lació del POUM o les picabaralles pel nou contracte de la brossa, entre altres, podrien passar factura als republicans, que defensen que aquests entrebancs els han servit per potenciar el “canvi” a la ciutat.

Publicitat

El PSC de Josep Fèlix Ballesteros va guanyar les eleccions municipals del 2019 per 464 vots més que l’ERC de Pau Ricomà. Malgrat l’empat a regidors -set cadascú-, Ricomà va pactar, en un primer moment, amb En Comú Podem Tarragona (ECP) i, dos anys més tard, amb Junts per Tarragona i la CUP. D’aquesta manera, aconseguia desbancar Ballesteros, alcalde de la ciutat durant els tres mandats anteriors de forma consecutiva.

Quatre anys després, Pau Ricomà repeteix com a alcaldable d’ERC a les eleccions del 28 de maig del 2023 amb la voluntat de continuar governant a la ciutat. De fet, és l’únic candidat del 2019 que es manté al capdavant de la mateixa formació. Els republicans tampoc descarten tornar a pactar amb els partits “d’esquerres” per evitar que governi “la dreta”. En el cas de revalidar l’alcaldia, els de Pau Ricomà tenen clar que apostaran per executar el conjunt de projectes iniciats durant aquest mandat, així com per “continuar cohesionant la ciutat i fer-ho de manera sostenible”.

Ballesteros fa un pas al costat després de vint anys

Per la seva banda, Rubén Viñuales també encapçala per tercera vegada consecutiva una llista, però no del mateix partit. Mentre que a les eleccions del 2019 era el líder de Ciutadans – on va quedar en tercera posició -, en aquesta ocasió substitueix a Josep Fèlix Ballesteros al capdavant del PSC. De fet, ja es va convertir en el número dos dels socialistes a la ciutat a les eleccions catalanes del 2021. L’actual líder del PSC a Tarragona creu que aquest moviment de partits i la marxa de Ballesteros no els perjudicarà, sinó que podria beneficiar-los, perquè “els canvis sempre són bons”.

Per aquesta nova etapa, els socialistes asseguren basar les seves propostes en la tecnologia, el talent, el turisme i la transició energètica. Per fer-ho, Viñuales comptarà amb un equip renovat, on destaquen la incorporació de la directora del Port Ciutat, Montse Adán, i de l’executiva d’Agbar, Isabel Mascaró, entre altres. En el cas d’un possible pacte, Viñuales deixa clar que fugiran dels extrems, referint-se a partits com Vox i la CUP, i que tampoc pactaran amb ERC, ja que considera que l’equip republicà a Tarragona “ha tancat molts ponts” durant els últims anys.

Viñuales no va ser l’únic que l’any 2020 va renunciar com a regidor de Ciutadans a l’Ajuntament de Tarragona. Unes setmanes més tard, Sonia Orts i José Luís Calderón van anunciar que deixaven la militància i passaven a ser no adscrits. En aquell moment, la formació taronja es quedava amb la meitat de regidors -dos- i Lorena de la Fuente entrava al consistori per substituir el cap de llista i convertir-se en portaveu del partit. Un lideratge que espera mantenir, com a mínim, fins al 2027.

Et pot interessar  Un centenar de persones es concentren a Tarragona per celebrar la Constitució amb consignes contra Sánchez

De la Fuente es presenta com a candidata de la formació amb la voluntat de recuperar i mantenir els quatre regidors inicials que el partit va aconseguir l’any 2019. Els taronja confien a accedir, per primera vegada, al govern municipal de Tarragona i no descarten pactar amb aquells partits que s’ajustin a les seves idees i projectes de ciutat, “deixant de banda les ideologies polítiques”.

Junts i PP recuperen dos candidats històrics

Per la seva banda, el PP recupera a Maria Mercè Martorell, qui va ser regidora de l’Ajuntament de Tarragona entre el 1995 i el 2007, quan es va donar de baixa del partit per “desavinences”. Setze anys després tornar a liderar els populars a la ciutat. Ho fa amb la voluntat de lluitar contra la que considera que és una “Tarragona deixada, bruta i insegura”. Martorell confia en el fet que els populars tornin a formar part de l’equip de govern. Asseguren que els eixos del seu programa electoral es basen en la seguretat – lligada al tema de l’ocupació -, el patrimoni com a motor de ciutat, la neteja dels carrers i l’arranjament dels espais públics.

Junts per Catalunya també recupera un històric de la política municipal a Tarragona. Jordi Sendra torna després d’una dècada i amb un panorama molt diferent del que va deixar. L’espai postconvergent l’haurà de compartir, finalment, amb Sí Tarragona-Ara Pacte Local, la plataforma municipalista creada des del PDeCAT. Aquesta estarà encapçalada per Mar Giné, qui es postula com l’única candidata al capdavant d’un partit 100% municipalista i desvinculat d’ideologies polítiques.

En Comú Podem espera ampliar la seva representació a l’Ajuntament de Tarragona i no repetir les diverses disputes internes protagonitzades durant aquest últim mandat. Jordi Collado encapçala una llista “forta i unida” i no descarta pactar amb els partits d’esquerres. Enter ells, la CUP que, després de dos anys al govern municipal, es presenta a les eleccions del 28-M amb una llista capitanejada per Eva Miguel. La candidata cupaire es mostra orgullosa de la feina feta durant l’últim mig mandat, sobretot, pel que fa als projectes vinculats a l’habitatge.

Tretze candidatures es presenten a les eleccions del 28-M a Tarragona

A banda d’aquestes vuit formacions, els ciutadans de Tarragona també podran escollir entre cinc partits més a les eleccions del 28 de maig. Es tracta de Vox, Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (PCTC), Escons en blanc, Convergents i Valents. D’aquests només repeteix Vox, qui l’any 2019 va obtenir 1.681 vots. De fet, es van quedar a 1.880 del PP, que va entrar a l’Ajuntament amb dos regidors. Francisco Javier Gómez encapçala la llista.

Els quatre partits restants s’estrenen aquest 2023 a la ciutat. Albert Sabaté lidera el PCTC, mentre José Luís Calabuig és el candidat d’Escons en blanc, Manuel Andrés Marín de Convergents i Roberto Hernández de Valents.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut