ERC ha avisat el president espanyol, Pedro Sánchez, que el finançament singular ha de situar Catalunya “fora del règim comú”. “Que no emboliqui ni confongui”, ha afegit la portaveu del partit, Raquel Sans, en roda de premsa aquest dilluns. Ha criticat les “maniobres” de Sánchez i ha insistit que el país ha de recaptar tots els impostos. Sans no ha aclarit, per això, si n’hi haurà prou amb aquesta carpeta per preguntar a la militància sobre una investidura del candidat del PSC, Salvador Illa, o si també caldria avançar en les tres altres àrees: referèndum, estat del benestar i català. Sobre això, la portaveu ha animat PSC i Junts a sotmetre’s a la investidura, i ha recordat que Pere Aragonès ja ho va fer el 2021 tot i no tenir prou suports.
Sans ha volgut “evitar temptacions de confondre”, com ha assegurat que ha fet aquest diumenge Sánchez. En aquest sentit, la portaveu republicana ha deixat clar que el finançament de Catalunya s’ha de situar “fora del règim comú”, per tal que el país recapti el 100% dels impostos per tenir “la clau de la caixa”. És el que sempre ha exigit tant ERC en campanya com, ja abans, el president del Govern -ara en funcions-, Pere Aragonès, des que va presentar la proposta del finançament singular al costat de la consellera d’Economia, Natàlia Mas.
Sánchez vol millorar el finançament des del pla “multilateral”
Sánchez va dir diumenge que considerava “factible” un finançament singular per a Catalunya. “És compatible millorar el sistema de finançament autonòmic des del pla multilateral i, al mateix temps, articular un finançament singular per a un territori tan important com Catalunya”, va deixar clar en una entrevista a ‘La Vanguardia’.
En paral·lel, el president espanyol lloava la tasca dels republicans i apuntava que “l’estabilització de la situació política no hagués estat possible sense el protagonisme d’ERC. Això s’ha de reconèixer”. “El futur de Catalunya i en bona mesura d’Espanya dependrà que es consolidi aquesta relació estratègica entre el PSC i ERC”, ha reflexionat en veu alta el president espanyol.
Incertesa amb la investidura
ERC ha tornat a demanar a PSC i Junts que exerceixin la “responsabilitat” que els va atorgar les urnes el 12 de maig, i configurin les majories “necessàries” per sotmetre’s a la investidura prevista pel 25 de juny. En aquest sentit, Sans ha animat socialistes i post-convergents a fer com Aragonès ara fa 3 anys, quan va presentar-se a una investidura que va resultar fallida, en tenir assegurats només els vots d’ERC i CUP, i no els de Junts.
Sans també ha insistit que, per donar suport a un candidat a la investidura, cal que s’abordin les 4 carpetes que els republicans han situat damunt la taula: finançament singular, referèndum, estat del benestar i llengua catalana. Així mateix, la portaveu ha subratllat que si Sánchez s’obre al finançament singular “fora del règim comú”, el PSC no pot donar per descomptat el vot d’ERC: “Ho decidirà la militància”.
No ha volgut concretar, però, si ERC consultarà les seves bases només en cas de tenir un acord en cadascuna de les 4 carpetes, o si serà suficient un pacte sobre el finançament singular per preguntar a la militància.
Aquesta setmana l’equip negociador republicà es reunirà amb PSC i també amb Junts per explorar els suports d’una investidura. Les reunions podrien ser telemàtiques, per tal que hi pugui participar la coordinadora de les negociacions, la secretària general d’ERC, Marta Rovira (a l’exili de Ginebra). O bé es podrien celebrar directament físicament a Suïssa.
Consulta a Barcelona
Finalment, Sans ha insistit que la Federació d’ERC a Barcelona és qui decidirà quan i en quin format s’acaba celebrant el congrés extraordinari perquè les bases decideixin si el partit entra o no al govern de Jaume Collboni. El congrés es va ajornar dijous passat per l’assistència de més de 500 militants, quan l’organització se n’esperava uns 300.
Segons fonts consultades per l’ACN, tot apunta que el congrés se celebrarà ja després del 25 de juny, quan ha de tenir lloc la investidura o l’acte equivalent al Parlament. No es descarta que la votació de la consulta es faci telemàticament per garantir la participació i els drets de la militància. Això sí, després d’un debat que sí que es faria presencial.