Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

ERC avisa la Federació de Barcelona que entrar al govern de Collboni pot afectar les negociacions d’investidura a Palau

A Calàbria es reserven la capacitat de valorar el resultat de la consulta de les bases de la ciutat

|

- Publicitat -

Hi ha neguit a Calàbria per la consulta d’ERC Barcelona sobre si el grup municipal entra o no al govern de Jaume Collboni. La militància republicana de la capital celebra aquest dijous a partir de les 19 hores un congrés extraordinari a l’Orfeó Martinenc, on les bases decidiran si avalen el preacord entre PSC i ERC per governar plegats la ciutat. Fonts d’ERC avisen que, a nivell nacional, hi ha inquietud sobre el resultat de la votació, perquè pot afectar les negociacions d’una investidura del proper president de la Generalitat. De fet, la Direcció Nacional es reserva la capacitat de valorar el resultat de la consulta interna de Barcelona, i avaluar-ne l’execució. Tot apunta que la militància d’ERC a la capital arriba dividida a la votació.

Publicitat

L’executiva nacional ja troba bé que les bases de Barcelona es pronunciïn sobre una entrada al govern de l’Ajuntament. De fet, la direcció del partit va demanar a la Federació de Barcelona que el debat s’ajornés fins a passades les eleccions catalanes i europees, per evitar dobles lectures. Però la incertesa sobre com acabarà la investidura i si hi haurà o no repetició electoral, fa que la consulta incomodi la direcció. Fins i tot no es descarta que des de Calàbria es demani a la Federació de Barcelona endarrerir la data de la votació interna.

La direcció nacional la lidera ara la secretària general d’ERC, Marta Rovira -després de la dimissió temporal del president del partit, Oriol Junqueras. Des de l’exili, Rovira defensa la sobirania de la militància, però considera que caldria sincronitzar els dos grans eixos: l’entrada al govern de Barcelona -si les bases així ho avalen- i la investidura de la Generalitat.

Al seu torn, Junqueras ha estat un dels defensors -internament- de l’entrada al govern de Collboni, junt amb l’ara cap de files del grup municipal republicà, Elisenda Alamany, després de l’adéu precipitat d’Ernest Maragall. L’exconseller d’Exteriors no era partidari d’entrar a governar l’Ajuntament amb el PSC, sinó de quedar-se a l’oposició, com fins ara.

La lectura de les majories

Des de la Direcció Nacional d’ERC també apunten que no és el mateix un resultat “clar i contundent”, que una victòria a favor d’entrar al govern de Collboni per un marge “estret”. Fins i tot es dubta -des de Calàbria- que un resultat renyit tingui prou validació política. En canvi, des de la Federació de Barcelona insisteixen però que ja n’hi hauria prou amb un vot més per tal d’aplicar el resultat de la consulta.

Et pot interessar  ERC avisa que no facilitarà "cap investidura" sense aconseguir abans la "sobirania fiscal" per Catalunya

En aquest sentit s’ha pronunciat aquest dimecres la presidenta de la Federació de Barcelona, Eva Baró, que ha deixat clar que n’hi ha prou amb un 51% per validar la decisió d’entrar al govern de Collboni: “Les majories són les majories”. Baró també ha assegurat que l’executiva nacional respectarà la decisió de les bases d’ERC a Barcelona. La votació, a hores d’ara, apunta que es farà a mà alçada.

Un dels escenaris més possibles és que la Federació de Barcelona quedi tocada, sigui quin sigui el resultat de la votació. I no es descarten dimissions. Si les bases avalen el preacord amb el PSC, alguns dirigents d’ERC que van defensar dimarts continuar a l’oposició podrien renunciar. I si la militància tomba l’entrada al govern de Collboni, alguns noms de la direcció permanent de Barcelona també podrien plegar.

Collboni allunya Illa

Des de Calàbria també indiquen que, si la militància barcelonina aposta per entrar al govern de Collboni, serà molt difícil tombar la decisió. Però no tanquen la porta a forçar el grup municipal a, per exemple, postposar uns mesos l’entrada a l’executiu del PSC, almenys fins que s’aclareixi el panorama a nivell català.

Diverses veus mostren una de les derivades que pot haver amb la consulta d’ERC a Barcelona. Si les bases avalen el preacord per entrar al govern de Collboni, es farà més difícil que el partit doni suport a una eventual investidura d’Illa al Parlament. “Si governem ara amb Collboni, la repetició electoral pren força”, valora una de les veus autoritzades d’ERC a nivell nacional.

De moment el Jovent Republicà aposta perquè ERC no investeixi Illa sense un referèndum, ni entri ara al govern de Collboni, tal com ha avançat l’ACN.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut