Edició 2260

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 02 de octubre del 2024
Edició 2260

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 02 de octubre del 2024

Entitats i sindicats valencians carreguen contra Mazón per dir que el valencià s’ha imposat

El popular vol que tots els estudiants des del 2008-09 fins a l'actualitat que hagin aprovat l'assignatura de valencià obtinguin el títol de reconeixement

|

- Publicitat -

El president del País Valencià, el popular Carlos Mazón, ha tornat a generar polèmica amb unes incendiàries declaracions i decisions que han posat en peu de guerra entitats i sindicats valencianistes. El passat 30 de setembre, Mazón va anunciar que els estudiants d’institut i de batxillerat podrien descarregar-se el títol de reconeixement del valencià amb caràcter retrospectiu, fins al curs 2008-2009; el popular assegurava que és una mesura “per justícia, per mèrit i per convivència i reconeixement d’una llengua que ha estat imposada massa temps“.

Publicitat

La mesura anunciada per Mazón permetrà, doncs, aconseguir i certificar de manera automàtica el coneixement de la llengua catalana per a tots aquells estudiants que hagin aprovat l’assignatura de valencià des del curs 2008-2009 fins a l’actualitat. La proposta, però, ha estat rebutjada per entitats com Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i el Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV).

D’una banda, ACPV ha expressat la seva “profunda indignació” per les declaracions de Mazón en què assegurava que el valencià s’ha imposat, ja que deslegitimen i menyspreen la llengua. L’entitat denuncia que aquestes paraules del president suposen un “atac inacceptable contra la llengua del poble valencià, i demostren una incomprensió absoluta de la història i la realitat lingüística del nostre territori”. ACPV fa saber a Mazón que el valencià, lluny de ser una llengua imposada “és una llengua pròpia i històrica del País Valencià, que ha estat objecte de persecució institucional i discriminació durant segles”.

L’entitat recorda també que “el valencià es troba actualment en una situació de disglòssia i de risc de desaparició, encara en desigualtat respecte al castellà”, i destaca que “les institucions valencianes tenen l’obligació, per llei, de protegir i promoure l’ús del valencià, no d’atacar-lo ni deslegitimar-lo”.

Et pot interessar  ERC retreu al govern de Collboni que només una cançó del piromusical de la Mercè fos en català

Per la seva banda, el STEPV ha mostrat la seva oposició a la mesura que permet aconseguir els títols de valencià automàticament pel fet d’haver aprovat l’assignatura. El sindicat considera que la iniciativa “repercuteix negativament en el prestigi social del valencià i no contribuirà al seu ús social”, tot assenyalant que “forma part de la mal anomenada llei de llibertat educativa, que converteix els centres educatius, i especialment al professorat de valencià, en expedidors de certificats, una funció que no correspon al sistema educatiu”. Amb tot, el sindicat s’inclina per una “intervenció real i urgent” que eviti el “greu retrocés” del valencià en la societat.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut