Edició 2331

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 12 de desembre del 2024
Edició 2331

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 12 de desembre del 2024

Entitats en defensa de l’habitatge de tot el món reclamen des de Barcelona una estratègia comuna contra els fons voltor

Els agents implicats aposten per cercar mecanismes jurídics i impulsar accions de pressió institucional i de carrer

|

- Publicitat -

Un total de 93 organitzacions de 22 països d’arreu del món s’han reunit en la primera Assemblea Popular Internacional d’Habitatge que se celebra fins el 17 de novembre a Barcelona. L’objectiu és definir una estratègia comuna per fer front als fons voltor i acabar amb el “model econòmic vampíric que extreu drets i expulsar la ciutadania de casa seva”. Es tracta d’una cita que han impulsat la PAH, la Coalició d’Acció Europea pel Dret a l’Habitatge i la Ciutat i el grup de recerca Antropologia de les Crisis i les Transformacions Socials de la UB. Els agents implicats confien que la trobada serà un “punt d’inflexió” en la lluita per l’habitatge i aposten per cercar mecanismes jurídics i impulsar accions de pressió institucional i de carrer.

Publicitat

La trobada que se celebra a Barcelona fins el diumenge vinent, neix de la necessitat de fer front a un “enemic comú” que comparteixen totes les entitats en defensa de l’habitatge i que són els fons voltor o fons d’extracció. Ho ha explicat Juanjo Ramon, portaveu de la PAH, que ha apuntat que l’objectiu és dibuixar “estratègies conjuntes de com afrontar aquesta problemàtica”.

En aquest sentit, ha dit que confia que la cita esdevingui “un punt d’inflexió en la lluita per l’habitatge” i que alhora permeti anar més enllà i “aglutinar totes les lluites que enfronten els fons d’extracció”. Ha lamentat que els governs no tinguin voluntat de frenar-los i ha posat en valor la capacitat d’organització de la ciutadania per revertir una “economia vampírica que es dedica a extreure tot el que pot del dia a dia dels ciutadans i expulsar-los de les seves cases”. Així mateix, ha defensat un nou model econòmic que “pensi en la gent i no només en l’economia d’uns pocs”.

Les jornades, que se celebren a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, inclouen xerrades per part d’experts en la matèria així com tallers i sessions formatives. La previsió és que fruit de l’intercanvi d’experiències i impressions pugui redactar-se un manifest que es farà públic diumenge i que recollirà les línies estratègiques sobre les quals caldrà treballar a partir d’ara. Amb tot, Ramon ha avançat que hi ha una sèrie d’eixos prioritaris que ja estan sobre la taula, tot i que s’hauran de perfilar: “La pressió institucional i al carrer seria un, l’acció directa i veure quin mecanisme jurídic podem usar per combatre els fons d’extracció”, ha enumerat.

Un problema estés arreu d’Europa

En aquest mateix sentit s’ha expressat Stella Muci, portaveu de la Coalició d’Acció Europea pel Dret a l’Habitatge, que aglutina 35 organitzacions d’una vintena de ciutats europees. Ha considerat “molt útils” les jornades impulsades per la PAH per “compartir experiències i cercar una estratègia conjunta”. A més, ha dit que la “coordinació internacional” és totalment necessària i ha apostat “per construir accions col·lectives”.

Muci ha assenyalat que la crisis de l’habitatge és “estructural” i ha apuntat que el principal problema que afecta tots els països és l’increment constant del preu del lloguer i l’elevat cost de l’habitatge i del sól.Des del seu punt de vista, tots aquests factors estan connectats amb els actors financers i les polítiques públiques que “han convertit l’habitatge en un actiu rentable pels actors financers”.

Ha lamentat que en els darrers anys aquest agents “hagin entrat d’una manera molt més profunda en el sistema d’irregularitats a Europa” i ha avisat que “el fet que formin part del mercat de l’habitatge, ha fet que aquest ja no s’utilitzi com un servei per la ciutadania i per les seves necessitats, sinó que com una mercaderia”. Tot plegat, ha avisat, ha generat un elevat nombre d’habitatges buits, que suposen menys immobles disponibles, un increment del preu del lloguer i, en conseqüència, dels desnonaments i de les polítiques i lleis repressives.

Luis San Martín, professor de la Pompeu Fabra i membre de la PAH, també ha carregat contra el model “d’economia vampírica” que l’únic que fa “és captar els diners dels ciutadans sense transparència per comprar tot allò que cal per viure i d’allà extreure’n beneficis”. Ha aprofitat la jornada per llaçar un missatge de suport a totes les persones que estan veient com els seus drets són vulnerats per fons voltor i ha dit que igual que les entitats en defensa de l’habitatge van plantar cara als bancs, ara ho tornaran a fer amb els fons d’extracció. “Volem dir-li a totes els ciutadans que cada dia tenen un salari més baix, però un lloguer o una hipoteca més alta que trobaran en la PAH, en els sindicats de llogaters i en els moviments per l’habitatge de tot el món uns aliats incondicionals”, ha sentenciat.

Experiències internacionals

La cita també ha comptat amb la presència de representants d’organitzacions en defensa de l’habitatge d’altres punts del món. Roberto de la Riva, director de l’entitat Inquilinos Unidos por Justicia de Mineàpolis, ha posa en valor la necessitat que les entitats d’arreu del planeta sumin esforços i s’entenguin: “Estem connectats i podem aportar esperança perquè quan parlem els uns amb els altres veiem que la lluita és compartida i el que fem col·laborant és enfortir el nostre propi idioma i posar llum sobre els vampirs”, ha considerat.

Per últim, Márcia Falcón, portaveu del Movimiento de Trabajadores y Trabajadoras por Derechos de Brasil, ha exposat la situació que es viu al seu país on hi ha sis milions de persones sense llar o que es troben en una situació de dèficit habitacional. Ha reconegut que el dret a l’habitatge mai ha estat garantit per l’Estat, però ha assegurat que en els darrers anys la situació s’ha agreujat, sobretot per les grans empreses que han adquirit sol urbà per construir i oferir immobles per a les capes més altes de la societat.

Tot plegat, ha relatat, ha fet que cada cop més persones hagin de viure en zones marginals on ni tan sols hi ha serveis bàsics. “Venim amb molta esperança”, ha assegurat Falcón que ha confiat en poder aprendre i adquirir nous coneixements d’altres organitzacions. Així, ha indicat que la regulació dels preus del lloguer i la posada en marxa d’un parc d’habitatge social són assignatures pendents a Brasil.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut