El Parlament de Catalunya ha posat en marxa el servei d’acompanyament psicològic i la comissió d’abordatge de situacions d’assetjament que contempla el protocol de prevenció, detecció, abordatge i resolució de situacions d’assetjament sexual, per raó de sexe, d’orientació sexual o d’identitat de gènere. D’aquesta manera, es compleix el que marca el Pla d’Igualtat aprovat el gener del 2020. El protocol va dirigit a diputats, treballadors de la cambra i dels grups, periodistes i visitants. La comissió s’activarà quan una víctima o algú que conegui la situació faci arribar el cas a l’Oficina d’Igualtat del Parlament i aquesta consideri que hi ha indicis suficients per tirar endavant.
La comissió farà la investigació i presentarà, en un termini de dos mesos, un informe a la Secretaria General del Parlament, que el pot elevar a la Mesa que és qui ha de decidir si imposa sancions.
Durant tot el procés, la persona afectada pot rebre acompanyament des del Servei d’acompanyament psicològic. L’Oficina d’Igualtat de Parlament acompanyarà les presumptes víctimes i garantirà que el procés es fa seguint els principis que també marca el protocol: la confidencialitat i privacitat, la perspectiva de gènere, la interseccionalitat, el respecte a la dignitat de la persona o la no-revictimització.
El protocol s’aplica per casos que es puguin donar tant a dins com a fora de l’espai del Palau del Parlament i dins o fora de l’horari laboral, sempre que es tracti d’una activitat organitzada pel Parlament o vinculada a l’activitat de la cambra. També contempla que el Parlament faci actuacions preventives per evitar els casos d’assetjament i elabori programes de sensibilització.