La proposició de llei de mesures transitòries i urgents per fer front i erradicar el sensellarisme, del PSC-Units, ERC, JxCat, CUP, ECP, Cs i PPC, ha continuat la seva tramitació parlamentària. El Parlament ha tombat l’esmena a la totalitat amb text alternatiu de Vox. La norma vol “afavorir la protecció, la promoció, la integració, la inserció i l’emancipació” de les persones sense llar. Se centra, concretament, en tres tipus de sensellarisme: “el de les persones que viuen al ras, el de les que passen la nit en centres nocturns, d’emergència o refugis, i el de les que viuen en equipaments per persones sense llars”.
El text considera la manca d’habitatge el “problema central” del sensellarisme, però també busca l’atenció real i afectiva de les persones sense llar, el reconeixement dels seus drets i serveis.
La llei contempla el dret a un espai residencial digne i també el dret a un títol de transport, als serveis de consigna, bugaderia i dutxa. D’altra banda, també remarca que les persones sense llar tenen el dret a la prestació del servei de tanatori si moren, que comprendrà la prestació de sala de vetlla, per un període mínim de tres hores, i d’oratori per un període mínim de 30 minuts.
Finalment, preveu el dret a l’espai públic “en igualtat de condicions amb la resta de la ciutadania”. En aquesta línia, la proposició apunta que les administracions locals han d’adoptar les mesures necessàries per eliminar l’arquitectura o disseny hostils que impedeixi refugiar-se en espais coberts o resguardats al carrer.
La proposició de llei continuarà la seva tramitació legislativa ordinària en ponència i comissió, abans de tornar al ple per ser aprovada de manera definitiva.
Des del PSC-Units, el portaveu adjunt Raúl Moreno ha apuntat que la llei “ajudarà a fer el canvi de mirada, de persones invisibles, a deixar-se veure i a ser vistos”. I ha demanat que no es carregui el cost de la legislació als municipis: “Podrem tenir lleis súper pioneres, però no donarem solució als problemes si no hi ha recursos”.
Basha Changue, diputada de la CUP-NCG, ha dit que la normativa ha de ser “transitòria i no permanent”. I ha explicat que els anticapitalistes han fet concessions en la redacció del text, i han acceptat el model públicoprivat per gestionar un servei públic a entitats privades.
El diputat de Cs Joan Garcia ha destacat que la proposició “és fruit del treball de molts anys” i que “no és una iniciativa que respongui a un problema circumstancial”. I ha admès que no s’ha sabut “afrontar legislativament” els darrers anys.
Des de JxCat, Titón Laïlla ha dit que la llei “obligarà a parlar molt amb el món local”. Des d’ERC, la diputada Maria Jesús Viña creu que és “innegociable i inqüestionable” que s’ha de proporcionar un sostre digne a les persones sense llar.