La ciutat de Barcelona travessa una veritable situació d’emergència nacional com a capital de Catalunya. L’última enquesta de serveis socials elaborada per l’Ajuntament de Barcelona revela que tant el sentiment independentista com l’ús de la llengua catalana han caigut en picat entre els barcelonins i barcelonines; concretament, només un 13% dels enquestats afirma sentir-se únicament català, i només un 36% té el català com a llengua principal.
Preguntats sobre el sentiment de pertinença nacional, un 36% dels enquestats afirma sentir-se català i espanyol, mentre que un 20% diu que se sent més català que espanyol. Només un 13%, però, afirma sentir-se únicament català. Per contra, un 8% diu sentir-se més espanyol que català, mentre que un 9% diu que se sent només espanyol. Finalment, un 6% dels enquestats residents a Barcelona afirma tenir un sentiment nacional diferent.
Pel que fa a l’ús de la llengua catalana, aquesta ha reculat dràsticament en comparació amb l’enquesta de l’any anterior. Mentre que el 2023 un 37% tenia el català com a llengua habitual, aquest any la xifra ha baixat fins al 36%. El castellà, malauradament, continua sent l’idioma dominant a Barcelona, amb un 56% dels enquestats que l’utilitza de forma habitual. D’altra banda, un 8% dels enquestats afirma tenir una altra llengua com a habitual, un fet simptomàtic de l‘efecte que els expatriats o expats tenen en l’entorn lingüístic de Barcelona i Catalunya.
Aquestes xifres quadren perfectament amb l’últim informe de l’Observatori de Discriminacions de Barcelona, el qual alertava que parlar en català a Barcelona era ja el quart motiu de discriminació a la ciutat. Aquest estudi apuntava també que les discriminacions per parlar català havien crescut un 40% respecte als informes anteriors.