Els tres estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona represaliats judicialment per haver estripat una bandera espanyola portaran el seu cas fins al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), ara que el Tribunal Constitucional ha ratificat la seva condemna per un delicte d’ultratge a la bandera espanyola. La defensa dels joves, encapçalada per l’entitat Alerta Solidària, exposa que es tracta d’una vulneració del dret a la llibertat d’expressió, així com una persecució clarament ideològica contra l’independentisme i l’antifeixisme.
Els fets van tenir lloc l’abril del 2016 a la Universitat Autònoma de Barcelona, en el marc d’una protesta contra la presència de Societat Civil Catalana a la universitat. Els tres estudiants, en un moment de la protesta, van estripar una bandera espanyola, fet que va provocar la còlera entre el grup espanyolista proper a l’extrema dreta, que va acabar denunciant-ho de la mà de la fiscalia. Tant el ministeri públic com l’entitat espanyolista van denunciar els estudiants per coaccions i ultratge a la bandera, delictes pels quals reclamaven 10 anys de presó i 35.000 euros de multa.
El primer judici va celebrar-se l’any 2019 a Sabadell, i els tres estudiants van ser condemnats per ultratge a 6.000 euros de multa. L’Audiència de Barcelona, tanmateix, els va absoldre l’any 2020, però el Suprem i el Tribunal Constitucional van ratificar la primera condemna. La ratificació definitiva del Constitucional va arribar aquest mes d’abril.
En un comunicat, els joves represaliats denuncien la “persecució de caràcter clarament ideològic contra l’independentisme i l’antifeixisme”. Així, assenyalen com a instigador d’aquesta persecució ideològica l’aleshores fiscal d’odi Miguel Ángel Aguilar, que va recórrer l’absolució juntament amb Societat Civil Catalana al Suprem. L’alt tribunal va revocar-la i va ratificar la primera condemna.
La defensa, en mans d’Alerta Solidària, ha optat per recórrer al TEDH aquest cas de repressió judicial i persecució ideològica. Així, denuncia davant el tribunal europeu la vulneració del dret a la llibertat d’expressió, recollit en l’article 10 del Conveni Europeu de Drets Humans, que han patit els tres joves. Els estudiants, el grup de suport ‘La pública contra el feixisme’, del que formen part, i Alerta Solidària consideren que l’acte d’estripar una bandera espanyola pel qual han estat condemnats té cabuda en el marc de la llibertat d’expressió, en la línia del que ja ha defensat el mateix TEDH en anteriors sentències.