Els sindicats de presons han decidit no acudir a la reunió convocada pel Departament de Justícia aquest divendres a les 14.00 hores. Ho han decidit perquè consideren que la consellera, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, ja no són “interlocutors vàlids”. Per això, no es reuniran amb el Govern fins que Ubasart i Calderó dimiteixin o siguin destituïts, han explicat a l’ACN. A més, han anunciat que mantindran el bloqueig de les presons fins que Ubasart i Calderó cessin del càrrec. No obstant això, els funcionaris del torn de nit que treballaven des d’aquest dijous al vespre estan podent sortir i són rellevats per companys, però les plantilles a l’interior segueixen sent com si fossin de nit.
Fonts sindicals han explicat a l’ACN que aquest migdia ja estan totes les presons bloquejades, després que s’hagin pogut tallar els accessos als centres de Puig de les Basses, a Figueres, i el centre de dones de Wad-Ras, a Barcelona. El bloqueig dels centres obliga els presos a romandre a les seves cel·les, sense activitats, tallers, visites ni sortides. Això ha generat tensions en alguns dels mòduls amb els presos més conflictius.
Els treballadors de Mas d’Enric mantenen el “pols” i no aixecaran el tall fins que dimiteixi la consellera de Justícia
Els treballadors del centre de Mas d’Enric del Catllar mantenen el tall als accessos i no marxaran fins que la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i la cúpula del servei penitenciari no dimiteixin. Així, continuen la lluita i el “pols” per denunciar la mort d’una cuinera en mans d’un reclús i la manca de personal. Reclamen que se’ls reconegui com a agents de l’autoritat i asseguren que les polítiques de “bonisme” els ha fet perdre autoritat davant dels presos.
Els 22 funcionaris han declinat fer el relleu amb els seus companys i només ha entrat un equip d’intervenció. Aquest divendres, els familiars de la víctima s’han acostat fins a la presó per recollir les seves pertinences. Han rebut l’escalf i suport dels concentrats.
Els empleats de presons han mantingut una reunió amb el director del centre, Francisco Romero, que els ha demanat que facilitessin el relleu dels torns. També, els ha explicat que la situació a l’interior està “controlada”. Amb tot, els treballadors s’han queixat de les deficiències i la falta de personal. De fet, han afirmat que Mas d’Enric és el “pitjor centre” de Catalunya.
Uns 150 funcionaris es concentren al Centre Penitenciari de Ponent per exigir la dimissió de la consellera de Justícia
Uns 150 funcionaris, segons els Mossos d’Esquadra, es concentren des de les cinc i escaig del matí d’aquest divendres davant les portes del Centre Penitenciari de Ponent en solidaritat al bloqueig de diverses presons de Catalunya després de l’assassinat d’una treballadora a Mas d’Enric. Els concentrats exigeixen la dimissió de la consellera de Justícia i un canvi a les presons. En aquest sentit, el Jordi, un dels funcionaris de la presó de Ponent, assegura que les polítiques actuals “són contràries a la lògica” i lamenta que els treballadors no tinguin les eines necessàries per actuar davant les agressions dels interns. Des d’aquest divendres al matí, la presó de Lleida funciona “sota mínims” amb 14 treballadors del torn de nit.
Segons ha indicat Jordi, els treballadors del torn de nit ja fa 24 hores que treballen dins de la presó i també “estan motivats” amb la concentració. Durant aquest migdia han rebut el suport de 14 funcionaris més, per tal d’ajudar-los durant el torn de dinar.
Un dels últims incidents a la presó de Ponent és l’agressió a un funcionari per part d’un intern que prèviament ja hauria agredit a un altre treballador. Jordi considera que el centre penitenciari de Ponent té una “col·lecció important d’interns conflictius” i ha assegurat que la presó és complicada en aquest sentit. Així mateix, ha destacat que el centre és “antic” i els recursos “són els que són”.