Els sindicats dels treballadors de les presons han convocat vaga per al 26 d’abril i per a l’11 de maig, unes dates que coincideixen de ple amb l’inici de la campanya per a les eleccions al Parlament del 12 de maig, així com amb la jornada de reflexió. La mort d’una treballadora a mans d’un intern va posar en peu de guerra els treballadors, que van protestar bloquejant els accessos a les presons per tal de reclamar més seguretat als seus llocs de feina i exigir dimissions.
Finalment, malgrat que els sindicats reclamaven la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i del secretari de mesures penals, Amans Calderó, només ha dimitit el director del centre Mas d’Enric, on va tenir lloc el crim. Tanmateix, els sindicats CSIF, Intersindical, Acaip, UGT, IAC-CATAC i CCOO consideren que el relleu del director de la presó Mas d’Enric equival al sacrifici d’un “peó” per “protegir figures més rellevants”, i lamenten que l’estratègia “evidencia que els objectius electorals semblen tenir prioritat per damunt de la voluntat del Govern de resoldre el conflicte”. Per això reiteren que la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, continuen sent interlocutors no vàlids.
Tot i això, els sindicats opinen en un comunicat conjunt que l’anunci del relleu del director de Mas d’Enric indica, també, que l’escenari “podria estar canviant”. En aquest sentit consideren que la mesura “suposa un reconeixement públic” del Govern que el Departament de Justícia “ha d’assumir la seva responsabilitat”.
Per tot plegat els sindicats consideren que “es poden donar els condicionants” per obrir vies de contacte amb “representants vàlids de l’administració” amb l’objectiu d’aconseguir “l’assumpció de responsabilitats” i la consecució de mesures de seguretat per “garantir” la integritat física, la vida i la millora de les condicions de treball del personal penitenciari.