Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Els programes dels partits segueixen mostrant divergències de cara a la llei electoral

|

- Publicitat -

La llei electoral de Catalunya és l’assignatura pendent 40 anys després de la recuperació del Parlament. I la iniciativa del vot electrònic també està encallada a la cambra catalana per falta d’acord entre els grups parlamentaris. Tots els partits menys Vox fixen en els seus programes electorals la voluntat d’impulsar una llei electoral. Cs i PSC volen desbloquejar les llistes electorals; i JxCat, ERC, comuns i PDeCAT aposten per implementar el vot electrònic; però es mantenen les divergències pel que fa la traducció dels vots en escons. Cs i PSC volen que els vots tinguin el mateix valor a tot el territori. Vox és l’únic que no vol una llei electoral pròpia per a Catalunya.

Publicitat

Catalunya és l’única comunitat autònoma que no té llei electoral pròpia i, per tant, depèn íntegrament de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG). Una situació que s’ha posat encara més de manifest a l’hora d’organitzar unes eleccions en plena pandèmia. Després de diversos intents fallits en els darrers anys, caldrà veure si s’aconsegueix l’acord polític necessari de dos terços de la cambra en la pròxima legislatura.

ERC es compromet a promoure l’aprovació d’una llei electoral catalana i la implementació del vot electrònic. La intenció dels republicans és que “la governança i la representació siguin coherents amb l’ordenació territorial, en base a les vegueries i comarques, i responguin a les seves necessitats de representació directa”

La llista liderada per Pere Aragonès també aposta per repensar i actualitzar els procediments electorals per fer-los més “flexibles, més eficaços i més eficients”. I vol digitalitzar tant la gestió com l’execució del dret a votar, implementant el vot electrònic. En un marc més ampli, el programa electoral assegura que cal convertir els processos electorals en “eines de participació ciutadana, promovent la deliberació i la concurrència en processos electorals múltiples, així com en consultes de tot tipus”.

El programa de Cs acusa els partits nacionalistes de no fer res per impulsar una llei electoral i diu que l’actual sistema els beneficia donant-los una “sobrerepresentació” al Parlament. Segons el partit liberal, el número d’escons que tenen els partits independentistes no representen una majoria de catalans al carrer. De fet, la crítica de Cs a l’actual sistema és recurrent en els últims anys ja que consideren que tenen menys diputats que el que representen els vots que reben a les eleccions.

En aquest context, la llista liderada per Carlos Carrizosa aposta per una llei electoral que “garanteixi una justa representació” dels vots de tots els catalans al Parlament i per “desbloquejar” les llistes electorals per tal que els ciutadans puguin escollir directament als seus representants a la cambra catalana.

“Estudiarem els mecanismes necessaris perquè els electors puguin expressar les seves preferències sobre els candidats de la llista electoral per la que votin, de manera que els preferits de cada candidatura puguin escalar posicions a la seva llista electoral”, afegeix el document.

El PSC advoca per un nou sistema electoral “que millori substancialment la representativitat, millorant la proporcionalitat i permetent l’elecció directa de diputats i diputades en districtes uninominals i, alhora, preservant l’adequada representació d’aquelles zones menys poblades del país”.

Els socialistes entren en detalls i proposen la creació de 7 demarcacions electorals i 57 districtes uninominals assignats a les demarcacions, més un districte uninominal per als residents a l’exterior; un sistema electoral mixt amb dos vots: un per elegir la força política en la qual es vol dipositar la confiança i un segon per elegir directament el diputat o la diputada; i garantir que els vots tinguin el mateix valor a tot el territori.

JxCat es compromet a promourem una llei electoral per a Catalunya “per tal de disposar d’una normativa pròpia adaptada a la realitat actual i a les singularitats del país”, que garanteixi el dret de tots els electors a exercir el vot en situacions excepcionals com la covid-19. Un sistema que, segons Junts, ha de resoldre les “recurrents dificultats” per exercir el vot dels ciutadans catalans a l’estranger, garantir el vot electrònic, millorar les deficiències del vot per correu i contemplar una administració electoral pròpia: la Sindicatura electoral de Catalunya.

El programa electoral de la candidatura de la CUP i Guanyem estableix una llei electoral pròpia que permeti “un exercici del dret de vot des de l’exterior sense les restriccions que la vigent llei de règim electoral imposa a aquest exercici”. La futura llei electoral pròpia, segons els anticapitalistes, també hauria de garantir el dret de vot dels catalans residents a les comunitats autònomes de l’estat espanyol que així ho desitgin. Cal avançar perquè la futura llei electoral catalana inclogui la creació d’una circumscripció electoral específica per als catalans de l’exterior.

La llista de Jéssica Albiach aposta per una llei electoral que garanteixi, entre altres qüestions: la igualtat del valor dels vots arreu del territori, així com la representació d’aquesta diversitat territorial al Parlament; la vegueria com a circumscripció electoral; la paritat en cremallera, és a dir, dones i homes ocupant llocs alterns a les llistes electorals; creació d’una sindicatura electoral a Catalunya; estudi de totes les possibilitats de les noves tecnologies i aplicació per al desenvolupament de noves formes de democràcia representativa i aplicació del vot electrònic directe.

Els comuns també volen que les persones puguin votar a partir dels tres anys de residències i dels setze anys d’edat. I proposen una limitació dels mandats: a dos anys pel que fa a responsabilitats executives i a tres per a les representatives.

El PDeCAT vol promoure una llei electoral catalana “consensuada amb els partits polítics” que “representi i garanteixi la pluralitat del conjunt del territori, tot reforçant la participació democràtica”. El programa electoral del Partit Demòcrata també aposta per implementar el vot electrònic “amb totes les garanties tecnològiques de seguretat i de confidencialitat del vot ja existents”.

El breu programa electoral del PPC es limita a dir que volen impulsar una llei electoral que “compagini la proporcionalitat i la representació territorial” però sense entrar en més detalls. Per la seva banda, el breu document d’una pàgina que ha fet públic Vox no fa cap referència a una llei electoral. Tot i així, fonts del partit han explicat que defensen una llei electoral igual per a tot Espanya i, per tant, rebutgen que Catalunya en tingui una de pròpia. Segons la formació d’extremadreta, el sistema s’ha de basar en la premissa d’una persona, un vot.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut