Edició 2211

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 15 de agost del 2024
Edició 2211

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 15 de agost del 2024

Els municipis del sistema Ter-Llobregat, oficialment en emergència per sequera: el DOGC fa efectiu el canvi de fase

La dotació d'aigua encara pot reduir-se fins als 160L per persona i dia en cas que s'arribi al nivell més extrem de l'emergència

|

- Publicitat -

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DGOC) ha publicat aquest divendres la resolució que fa efectiva l’entrada en fase d’emergència per sequera als 202 municipis del sistema Ter-Llobregat, que va decretar el Govern aquest dijous. La fase d’emergència implica noves mesures per tal d’estalviar aigua, com ara la reducció de la dotació d’aigua per habitant i dia a 200 litres, la restricció d’un 80% als usos agrícoles, d’un 25% en els usos industrials i d’un 25% en els recreatius.

Publicitat

Aquestes mesures afecten prop de 6 milions de persones i inclou municipis com Barcelona, la seva àrea metropolitana, i part de la demarcació de Girona. Un total de 86 dels 202 municipis que formen part del sistema Ter-Llobregat sobrepassarien el límit de consum que tindran a partir d’ara si es mantinguessin les xifres del desembre, la data de dades més recents facilitades per l’Agència Catalana de l’Aigua. El màxim de despesa en litres per habitant i dia és de 200, per bé que aproximadament una cinquena part de les localitats afectades tenen un marge lleugerament més alt, perquè tenen consums industrials connectats a la xarxa d’abastament. Palau-solità i Plegamans, les Franqueses del Vallès, Granollers i Olesa de Montserrat són els municipis que es passaven de 200 litres al desembre però que no superen el seu límit en un escenari d’emergència, que és més elevat.

Amb l’entrada en vigor de la primera fase de l’emergència, els 202 municipis que beuen del sistema Ter-Llobregat hauran de reduir fins a 200 litres la dotació màxima d’aigua per habitant i dia -en fase de preemergència la dotació era de 210 litres-, una quantitat que pot baixar fins els 160 litres en cas que s’arribi al nivell més extrem de l’emergència.

Et pot interessar  El Govern ja ha abonat 367 MEUR al sector primari corresponents a la PAC i als ajuts per sequera

Pel que fa als usos, l’emergència estableix la reducció del 80% del reg agrícola, del 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials, i la reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i supressió total del reg). En tots aquests casos, les dotacions es poden complementar amb aigües regenerades procedents de depuradores d’aigües residuals, a càrrec de la persona usuària, sempre que existeixi disponibilitat de cabals. A més, les persones titulars d’aquests aprofitaments poden optar per proposar a l’ACA un pla d’estalvi i es pot resoldre un percentatge de reducció inferior, atenent a les particularitats de cada ús, les dotacions i l’eficiència del subministrament en condicions de normalitat i el grau d’afectació o interferència que les captacions de les explotacions suposen per als abastaments municipals del seu entorn.

Les administracions locals, a través dels seus plans d’emergència, poden establir limitacions o prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques o privades i en espais lúdics. Les entitats prestadores del servei d’abastament d’aigua aplicaran les mesures dels seus plans d’emergència, que poden incloure reduccions de pressió i fins i tot la suspensió temporal en la prestació del servei d’abastament. Així mateix, el Govern podrà establir excepcions puntuals a les limitacions o prohibicions per raons d’interès públic.

Les piscines cobertes que estiguin incloses en el cens d’equipaments esportius de la Generalitat es podran reomplir sempre que es redueixi el consum d’aigua de la resta d’instal·lacions amb altres mesures, com pot ser el tancament de les dutxes o la reducció de la pressió de l’aigua. La resta de piscines que no estan incloses dins aquest cens, com les privades, comunitàries o les dels hotels i balnearis, no es podran reomplir ni total ni parcialment.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut