Els Mossos d’Esquadra tenen accés directe des d’aquest mes d’abril a la xarxa d’intercanvi d’informació segura (SIENA), una plataforma d’última generació per transmetre dades sensibles i restringides amb seguretat i rapidesa entre les forces de l’ordre de la Unió Europea (UE), segons ha avançat El Món i han confirmat a l’ACN fonts policials. La plataforma es va posar en marxa el juliol del 2009 i l’any següent es va començar a utilitzar per agències policials de la UE, socis col·laboradors com Eurojust, Frontex, OLAF i Interpol, i estats cooperants de fora de la UE com Austràlia, Canadà, Noruega, Liechtestein, Moldàvia, Suïssa i els Estats Units.
Fins ara quan els Mossos necessitaven utilitzar aquest sistema ho havien de comunicar expressament a la Unitat Nacional d’Europol (UNE) amb seu a Madrid, que ho introduïen a aquesta xarxa xifrada. Ara poden utilitzar el sistema directament per intercanviar informació amb altres cossos de seguretat europeus, tot i que la UNE segueix tenint coneixement de tot el que demanen.
L’accés de la policia catalana es va acordar a la comissió mixta de la Junta de Seguretat del 2 d’octubre del 2018, on també es va pactar l’entrada dels Mossos al Centre d’Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), però en aquest darrer cas l’accés va ser bastant immediat.
Pocs mesos abans, l’estiu del 2018, el qui era conseller d’Interior, Miquel Buch, va demanar al ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska la creació d’un grup de treball per analitzar com Europol podia habilitar els Mossos en aquest sistema d’intercanvi d’informació policial europeu. Durant el darrer trimestre del mateix any es va acordar en el context de la comissió mixta entre l’Estat i la Generalitat la creació d’un grup de treball específic per concretar la forma en la qual els Mossos s’havien d’integrar al SIENA.
El sindicat de policies europeus, EuroCOP, va reclamar el novembre del 2019 a l’Europol que els Mossos d’Esquadra i l’Ertzaintza poguessin accedir directament, entre d’altres, al sistema d’intercanvi d’informació SIENA. La presidenta d’EuroCOP, Àngels Bosch, va explicar a l’ACN en aquella ocasió que la finalitat de la petició era que els cossos policials puguin “treballar plegats en les mateixes condicions” que d’altres que també són policies integrals, “pel bé de la seguretat” de tots els ciutadans i dels propis agents.