Els ministres de Comerç de la Unió Europea es reuniran aquest dilluns 7 d’abril de forma extraordinària a Luxemburg per enviar un missatge “d’unitat” davant els aranzels anunciats pel president dels Estats Units, Donald Trump. Si bé els 27 són conscients que les competències en matèria comercial corresponen a la Comissió Europea, la reunió es planteja com una oportunitat per traslladar les preocupacions a l’executiu i debatre sobre les primeres contramesures aranzelàries que prepara Brussel·les, que han de ser votades el pròxim 9 d’abril. En aquest sentit, els estats membres descarten un escenari de retirada de gravàmens per part dels Estats Units i aplaudeixen l’actitud “ferma però conciliadora” de la Comissió.
Malgrat que la trobada va ser convocada quan encara es desconeixia la data en què Trump plantejava fer un pas més en la seva guerra comercial, la presidència rotatòria del Consell de la UE -actualment en mans de Polònia- anticipava temps turbulents pel club comunitari. Després de les seves promeses electorals, el líder republicà va imposar aranzels del 25% sobre l’acer i l’alumini europeus i, posteriorment, del 25% a tots els cotxes i components fabricats fora dels Estats Units.
“No podíem esperar fins al pròxim Consell”, indiquen fonts diplomàtiques, tot recordant que la següent reunió programada en el marc dels 27 per abordar les qüestions comercials estava prevista per a mitjans de maig. La trobada, doncs, arriba en un moment “perfecte” donat el context actual, assenyalen.
Guerra comercial
Segons les mateixes fonts diplomàtiques consultades, la reunió d’aquest dilluns no té com a objectiu prendre decisions entre els 27, sinó discutir la situació actual en matèria comercial i mostrar “unitat” davant uns aranzels que la Comissió Europea considera “injustificats”.
De fet, des del Consell remarquen que la posició dels estats és la de donar suport a l’executiu comunitari i la seva estratègia, apostant per la negociació amb els Estats Units i, al mateix temps, mantenir-se “ferms” en la resposta. En aquest sentit, les fonts diplomàtiques treuen ferro a la posició díscola d’Hongria, que aquesta setmana s’ha desmarcat del posicionament de la UE i ha carregat contra Brussel·les, acusant-la “d’incompetent” per “no haver fet res” en les negociacions amb els nord-americans.
Malgrat que la Comissió Europea encara manté la porta oberta a assolir un acord amb l’administració estatunidenca -Trump ha dit aquest mateix divendres que està disposat a negociar si li ofereixen alguna cosa “fenomenal”-, els 27 assumeixen que els aranzels es mantindran. És per això que la reunió també servirà perquè els estats debatin sobre el llistat de productes que planteja l’executiu comunitari per contrarestar els aranzels a l’acer i l’alumini, amb un impacte econòmic d’uns 26.000 milions d’euros.
Relació amb la Xina
L’altre punt dins l’agenda del Consell és la relació comercial de la Unió Europea amb la Xina. En aquest apartat, l’eurocomissari de Comerç, Maros Sefcovic, donarà detalls del seu viatge a la capital del gegant asiàtic, des d’on va subratllar la importància de “restablir compromisos” entre Brussel·les i Pequín en plena guerra comercials amb els Estats Units.
Dins el mateix punt, però, els ministres també abordaran com reduir la dependència i el dèficit comercial de la UE amb la Xina, el més ampli en comparació amb la resta de clients comercials. Segons dades publicades aquest divendres per l’Eurostat, el dèficit comercial de la Unió respecte a Pequín va ser de gairebé 50.000 milions d’euros el quart trimestre de 2024, lluny del superàvit en comparació a països com el Regne Unit (49.000 milions) o els Estats Units (20.600 milions).