Unides Podem ha registrat aquest divendres amb la participació d’ERC, JxCat, PDeCAT, la CUP, PNB, EH Bildu, BNG, Compromís i Més País una nova petició de comissió d’investigació al rei emèrit Joan Carles I. La sol·licitud pretén investigar “les irregularitats fiscals que s’haguessin comès” per l’exmonarca “amb ocasió de la contractació i l’abonament a càrrec de la Fundació Zagatka de vols privats posteriors a la seva abdicació”. La formació lila argumenta que la regularització fiscal duta a terme per Joan Carles I, un cop que ja s’havien publicat informacions sobre l’existència de fons opacs, “podrien implicar la confessió de delictes contra la Hisenda Pública que no estan coberts pel privilegi de la inviolabilitat”.
La sol·licitud defensa la necessitat de la comissió d’investigació, ja que la decisió del rei emèrit de fer una segona regularització tributària milionària té un “indubtable interès públic” i el Congrés té “l’obligació” de “posar llum a la foscor sobre qualsevol ombra de corrupció que afecti les institucions públiques”.
Unides Podem sosté que “no existeix cap raó jurídica de pes per denegar” la comissió d’investigació, ja que “se cenyeix a actuacions dutes a terme amb posterioritat a l’abdicació”, i creu que la Mesa hauria d’admetre-la a tràmit, cosa que no ha passat fins ara amb anteriors peticions -rebutjades per PSOE, PP i Vox- tot i l’aval dels lletrats.
L’escrit registrat afirma que cal investigar si la Fundació Zagatka va finançar al rei emèrit vols privats de plaer després de l’abdicació, si Joan Carles I va ometre l’obligació de declarar a Hisenda les quantitats rebudes i si les quantitats utilitzades per regularitzar vénen de préstecs o donacions subjectes a obligacions tributàries amb posterioritat a juny de 2014.
També plantegen si el pagament d’aquests préstecs podria recaure sobre els hereus de l’exmonarca i si fan falta canvis normatius que impedeixin que aquests fets es tornin a produir en el futur.