Catalunya commemora aquest dimarts el quart aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils mentre les víctimes esperen que l’Audiència Nacional resolgui els seus recursos contra la sentència, per la qual es va condemnar als responsables dels atacs per delictes de pertinença a organització terrorista i no com a autors dels assassinats de 16 persones.
La Secció Tercera de la Sala penal, que va acordar penes de 53, 46 i 9 anys a tres membres de la cèl·lula gihadista, es va donar a conèixer el passat 27 de maig en una sentència de 1.018 pàgines. L’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) i l’Associació 11-M, que exercien les acusacions populars en la causa, van anunciar poc després la seva intenció de recórrer la resolució.
L’AVT va interposar recurs amb la intenció que la sentència sigui anul·lada i es repeteixi el judici en considerar que el tribunal no s’ha pronunciat sobre els càrrecs d’assassinat terrorista que van formular aquesta i altres acusacions.
“Entenem que hem de presentar recurs davant la Sala d’Apel·lació de l’Audiència Nacional per vulneració del dret a la tutela judicial efectiva”, va precisar l’associació en un comunicat.
Des de l’AVT van recriminar la decisió dels magistrats de considerar que el delicte d’assassinat terrorista “no formava part de l’objecte de procediment al no haver estat processats prèviament per aquests fets per part del jutjat instructor”. Van demanar que es condemni a dos dels acusats com a autors dels assassinats, a més de pertinença a organització terrorista i altres delictes.
Fonts jurídiques consultades per Europa Press asseguren que almenys vuit de les acusacions particulars i tres de les defenses també han presentat recurs contra la fallada. L’Associació 11-M Afectats del Terrorisme es va sumar al recurs presentat per les víctimes.
La Fiscalia satisfeta
Encara que les acusacions populars es van mostrar en contra de la fallada, el fiscal cap de l’Audiència Nacional, Jesús Alonso, va mostrar la seva satisfacció per la sentència perquè, al seu judici, no només acull tot el que el Ministeri Públic va declarar durant el procediment, sinó perquè és “un reconeixement a les víctimes de l’atemptat”.
“Volem que es reconegui la memòria, la veritat, la justícia, i entenem que amb la sentència s’ha aconseguit”, va arribar a dir el respresentant del ministeri públic en una roda de premsa l’endemà que es donés a conèixer la resolució dels jutges.
Atès que les penes imposades pel tribunal a dos dels terroristes (53 i 46 anys) van ser majors a les que sol·licitava la Fiscalia, el tinent fiscal de l’Audiència Nacional Miguel Ángel Carballo va assegurar que estaven satisfets i que ni tan sols aquest matís mereixia crítica perquè no tenien cap retret en contra dels magistrats.
Tres anys d’investigació
La Fiscalia no va acusar a cap dels tres investigats d’assassinat terrorista en considerar que no van tenir participació directa en els atemptats. Van discrepar en aquest punt amb diverses de les acusacions particulars, així com amb les acusacions populars, que sol·licitaven per a dos dels processaments la pena de presó permanent revisable.
El judici va arrencar durant el novembre de 2020, quan els acusats portaven ja tres anys en presó preventiva, i es va estendre durant 32 sessions fins al febrer de 2021. La sentència va arribar just tres mesos després que finalitzés la vista oral amb el torn d’última paraula dels acusats, els qui van insistir que no tenien res a veure amb la cèl·lula gihadista que va atemptar a Barcelona i Cambrils aquell 17 d’agost de 2017.