Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

Els eurodiputats catalans es decanten pels comitès d’àmbit social i s’aparten de l’economia, la indústria i la defensa

Montserrat repeteix al comitè de Peticions, Riba es manté a Cultura i Medi Ambient comptarà amb tres representants

|

- Publicitat -

Els eurodiputats catalans s’han decantat per ocupar els comitès de l’Eurocambra més enfocats en l’àmbit social i s’han apartat de carteres vinculades a l’economia, l’agricultura o la defensa. Segons el repartiment que s’ha donat a conèixer aquest divendres a Estrasburg, la comissió amb més presència catalana serà la de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat alimentària, amb tres representants. Dels 20 comitès fixats per a la pròxima legislatura, set comptaran amb eurodiputats catalans, mentre que en les subcomissions permanents -un total de quatre- hi haurà dirigents catalans en dues. Amb la composició definida, el pròxim 23 de juliol serà la data en què es decidiran els presidents i vicepresidents de cada òrgan.

Publicitat

El PP repeteix a Peticions

L’eurodiputada del Partit Popular, Dolors Montserrat, repetirà com a membre del comitè de Peticions, amb la incògnita, per ara, de si tornarà a ocupar la presidència. Montserrat serà l’única dirigent catalana en una comissió que, en la darrera legislatura, ha estat envoltada de polèmiques. Entre elles, l’eurodiputada va impulsar un informe i una missió d’eurodiputats per avaluar el model d’immersió lingüística a Catalunya, va tirar endavant un debat sobre la llei d’amnistia o va desestimar, en canvi, una petició sobre el bloqueig del PP a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Per altra banda, Montserrat formarà part del comitè de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària i de la subcomissió de Salut Pública.

El PSC, entre la vicepresidència del PE i el mercat interior

Per la banda del PSC, aquest dimarts passat es va confirmar que Javi López ocuparia una de les 14 vicepresidències de l’Eurocambra en aquesta legislatura. El càrrec continua sent compatible amb la participació en comissions, i López continuarà a la de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària. Des d’allà, l’eurodiputat socialista va encarregar-se durant l’anterior legislatura de ser el ponent de la nova llei que enduria els límits de contaminació de l’aire.

L’altre representant catalana del PSC dins el Parlament Europeu, Laura Ballarín, també ha optat pel continuisme i estarà present en el comitè de Mercat Intern i Protecció del Consumidor.

ERC se centra en Cultura i Educació

L’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, va tancar l’anterior legislatura sense membre de tres comitès, com eren el de Llibertats Civils, Justícia i Afers Interns, el de Cultura i Educació i el comitè pels Drets de les Dones i la Igualtat de Gènere. Al mateix temps, va ser una de les veus més actives -ostentant en càrrec de vicepresidenta- dins el comitè temporal per a investigar l’ús de Pegasus.

En aquesta ocasió, Riba seguirà formant part de Cultura i Edudació, mentre que, per ara, abandona els altres dos comitès.

Et pot interessar  El PSC descarta portar al congrés del PSOE cap esmena sobre finançament singular i reitera que “s’implementarà”

Els Comuns, enfocats en drets humans

L’únic eurodiputat català que s’estrena a Brussel·les en aquesta legislatura és el dirigents dels Comuns, Jaume Asens, que durant la campanya ja a manifestar el seu desig d’estar vinculat a carpetes relacionades amb la justícia i la defensa de causes com la del poble palestí.

Asens serà un dels membres de la comissió de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes Anteriors, on també hi haurà l’eurodiputat de Vox, Jorge Buxadé. En paral·lel, el dirigent dels Comuns formarà part de la subcomissió de Drets Humans.

Vox, en quatre comitès diferents

Amb Jorge Buxadé i Juan Carlos Girauta, Vox estarà representada en quatre comitès per catalans, més que qualsevol altre partit. Buxadé, juntament amb Montserrat i Javi López tractarà els temes de Medi Ambient, Salut Pública i Assumptes Interiors, i es mantindrà a Llibertats Civils, Justícia i Assumptes Interiors, des d’on va aconseguir que l’Eurocambra aprovés canvis relacionats amb la identificació dels migrants i es reduís significativament l’edat per dur a terme aquest registres.

Juntament amb ell, Girauta ocuparà un seient a la comissió d’Ocupació i Assumptes Socials i a la comissió d’Assumptes Jurídics.

Comín, pendent del seu escó

L’eurodiputat electe de Junts, Toni Comín, encara resta a l’espera de tenir el seu escó reconegut, després que el Parlament Europeu decidís acatar la posició de la Junta Electoral Central (JEC), que considera que no pot ser eurodiputat pel fer de no haver jurat la Constitució.

En cas que pogués exercir novament la seva tasca, Comín podria ocupar una posició negociant prèviament amb la resta dels eurodiputats No Inscrits -a hores d’ara Comín no pertany a cap grup-, a qui també els correspon un percentatge determinat se seients. En l’anterior legislatura, el dirigent de Junts va formar part del comitè de Desenvolupament.

Per altra banda, els eurodiputats també poden exercir com a substituts en altres comissions, una posició que els atorga el dret a assistir a les reunions, prendre la paraula i, en cas d’absència de membres titulars, poden participar en les votacions.

Àmplia presència espanyola

Els eurodiputats espanyols estan presents en totes les comissions i subcomissions de l’Eurocambra, sent el Partit Popular l’únic grup amb almenys un representant en cada un dels òrgans.

Els socialistes, segona força després de les eleccions europees, estan presents en gairebé tots els comitès, amb les úniques excepcions de Cultura i Educació -on hi ha Diana Riba- i de la subcomissió de Seguretat i Defensa.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut