El pressupost del Departament de Salut inclou 355 milions d’euros per millorar les condicions laborals dels professionals sanitaris i 190 milions per transformar l’atenció primària i fer-la més àgil, accessible i propera. A més, es destinen 212 milions per a l’Agència de Salut Pública i 146 més per impulsar les teràpies avançades i tractar malalties fins ara incurables. Aquestes són algunes de les grans xifres del pressupost de Salut, que puja a 12.059 milions d’euros en el projecte que ha aprovat aquest dimecres el Govern, el que suposa un 5,6% més respecte als comptes de l’any passat.
En paral·lel, el pressupost inclou també una partida de 800 milions d’euros destinats a un fons extraordinari de salut per normalitzar la despesa desplaçada. Així, si es té en compte aquest fons, el pressupost de Salut ascendeix a 12.859 milions, un 12,6% més que en el pressupost anterior.
La despesa en polítiques de salut prové principalment de l’ICS, el CatSalut i del Departament de Salut, i suposa el 26,8% del total. A l’atenció primària s’hi destinen en total 3.430 milions, i a l’especialitzada, 8.043. Pel que fa al personal, hi ha 108.923 dotacions pressupostades del sector públic, un 38% del total, amb un increment en les dotacions de salut de 3.259.
En matèria d’inversions, s’hi contemplen per valor de 368 milions, en segona posició per darrere de les infraestructures ferroviàries. Destaquen els 17,6 milions per a l’ampliació i instal·lacions de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i 15,4 milions per a la segona fase de l’ampliació de l’Hospital del Mar.
Les prioritats del Govern en aquests comptes en el capítol de la salut són reforçar l’atenció primària d’acord amb el pla d’enfortiment impulsat pel departament; transformar l’atenció a la salut mental en infants i joves en l’àmbit de la primària; aprovar el nou decret d’atenció intermèdia per transformar el model d’atenció sociosanitària; incrementa rel nombre de xarxes d’unitats d’expertesa en malalties minoritàries designades i fomentar la seva coordinació territorial, i constituir i presentar la XIEC, la Xarxa d’Intel·ligència Epidemiològica de Catalunya.