Els catalans creuen de mitjana que hi ha un 34,2% d’estrangers a Catalunya, segons una enquesta del CEO publicada aquest dimarts. Es tracta d’una percepció distorsionada, ja que, segons el cens de població i habitatges 2022-2023 elaborada per l’INE i l’Idescat, el percentatge real d’estrangers és d’un 17,2% d’estrangers, la meitat del volum percebut. La sobreestimació és encara més acusada entre les dones i entre les persones entre 16 i 24 anys. La mostra, anomenada Enquesta longitudinal, aspira a estudiar el canvi d’actituds, creences i opinions dels catalans i catalanes al llarg dels propers anys i ha comptat amb 6.813 persones. Alhora, els enquestats creuen en general que els efectes de la immigració són positius o neutres.
La percepció errònia del volum d’immigrants és generalitzada a tota la societat, però ho és més entre les dones (38,4%) que entre els homes (30,4%). També, per edats, les persones joves tenen una distorsió encara més marcada que les generacions més grans. Així, entre les persones d’entre 16 i 24, es creu de mitjana que hi ha un 37,8% d’immigrants, 20 punts més que la mitjana. Entre els de 25 a 50, el percentatge ronda el 35%, i entre els més grans de 50 anys la xifra es mou entre el 32% i el 33%.
Els enquestats també se situen en un 6,5 de mitjana en una escala del 0 al 10 sobre com de bo és l’impacte de la immigració per l’economia catalana. A més, posen un 6 a l’impacte dels estrangers sobre la vida cultural del país. Pel que fa a si la immigració fa de Catalunya un lloc millor o pitjor per viure-hi, la resposta majoritària és neutra (5,5 sobre 10).
D’altra banda, l’estudi conclou que el 48% de catalans creuen que el canvi climàtic tindrà conseqüències “molt greus” si no es fa res per aturar-lo, mentre que un 32% diu que seran “greus” i un 9% està convençut que acabarà fent desaparèixer la humanitat. Només un 6% diu que l’impacte “no serà greu”, mentre que un 2% no creu que succeeixi res si no s’impulsen accions per pal·liar-ne els efectes. Només un altre 2% de la societat es declara negacionista del canvi climàtic.
En qualsevol cas, el 63% de la gent diu que “segur” o “probablement” que encarà s’està a temps de frenar el canvi climàtic. El problema és un motiu freqüent de discussió entre el 44% dels ciutadans, que afirmen referir-s’hi diversos cops al dia o a la setmana.
Dos de cada tres catalans creuen que les penes per a delinqüents són “massa toves”
L’informe del Centre d’Estudis d’Opinió també reflecteix que el 64% de les persones enquestades pensa que les lleis i penes per a les persones que cometen delictes “són massa toves”. Un parer que és pràcticament unànime entre els simpatitzants de Vox (91%), Cs (86%) i el PP (79%) mentre que entre els de la CUP (50%), els comuns (52%) i el PSC (59%) està més dividit. Els percentatges entre els votants d’ERC (72%) i els de Junts (66%) són propers a la mitjana.
Encara en matèria de seguretat, el 37% de dones diuen que sovint o sempre es senten preocupades per ser víctimes d’algun delicte – al mateix temps, el 33% de les persones de gènere femení se sent poc o gens segura tornant sola a casa de nit.
Un 49% creu que l’ús del català està baixant, i un 18%, que va a l’alça
L’enquesta també versa sobre la llengua catalana, i en aquest sentit, un 54% de la població creu que l’idioma es fa servir molt o bastant, mentre que un 45% considera que el català s’utilitza poc. Els percentatges s’inverteixen entre les persones que se senten més catalanes que espanyoles o tan sols catalanes.
Gairebé la meitat de la gent (49%) considera que el català es fa servir menys que fa cinc anys, i només un 18% diu que l’ús és més alt. I, respecte al futur, les expectatives de la societat no són gaire favorables al català: un 43% creu que en 5 anys, la llengua es farà servir menys, mentre que el 42% creu que es mantindrà, i un 15%, que creixerà.