Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

Elena crida a no abaixar la guàrdia davant la caiguda de les denúncies per delictes d’odi

|

- Publicitat -

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha advertit aquest dimecres que la “baixada” de les denúncies de delictes d’odi del primer semestre del 2021 no pot “tranquil·litzar” perquè “és ben segur que hi ha més casos que queden amagats”. El conseller ha detallat que el primer semestre del 2021 s’han denunciat 230 delictes d’odi contra 308 persones, el 40% per motius lgtbi-fòbics, el 30% per raons d’origen ètnic i racial i la resta per raons polítiques, a persones grans o amb alguna discapacitat. Elena ha destacat que aquestes dades són inferiors respecte al mateix període del 2018 o del 2019, durant una compareixença a la comissió d’Igualtat i Feminismes del Parlament.

Publicitat

“Però no em puc sentir satisfet amb les estadístiques sobre els fets coneguts, perquè és ben segur que n’hi ha més de delictes que queden amagats”, ha dit Elena.

El conseller ha afegit que “també és feina d’Interior treballar en l’àmbit preventiu, aconseguir que s’investigui i evitar la revictimització i la victimització secundària, que és la garantia que totes les persones es vegin en cor i amb ganes i la disposició de denunciar”.

Entre els reptes del Departament d’Interior en aquesta matèria Elena ha situat la millora de l’atenció de les víctimes per evitar que sentin desemparades, no ateses o menystingudes. També ha destacat la formació als agents per contribuir a aquests objectius.

El conseller ha destacat la creació de la Unitat Central de Delictes d’Odi i Discriminació. Aquesta unitat ha fet la investigació que ha culminat amb la detenció aquest dimecres els tres presumptes autors de l’atac homòfob a una parella de joves a la platja de Somorrostro de Barcelona el dissabte 29 de maig a les 22 hores.

Davant els dubtes d’alguns grups, com el PP, Elena ha defensat la creació d’oficines i unitats específiques per combatre els delictes d’odi i ha destacat que el resultat és “bastant notable”, ja que de tots els que s’han produït els primers sis mesos de l’any 2021, se n’han resolt un 70%, posant a disposició judicial els responsables dels delictes.

El conseller també ha replicat les crítiques de grups com Vox, Cs o també el PP, que han apuntat que el Govern es fixa només en algunes agressions i no en unes altres. Vox s’ha referit concretament a agressions protagonitzades per immigrants mentre que Cs ha parlat de casos “d’hispanofòbia”.

Elena ha recordat que l’element central de la compareixença eren les agressions contra el col·lectiu LGTBI i a més ha argumentat que les xifres parlen per si soles, ja que el 40% de les denúncies són per LGTBI-fòbia. “És una realitat que pateix el país”, ha dit, afegint que a més és un tipus de delicte amb una doble dimensió perquè el pateix la víctima i també el col·lectiu. “Per això té una importància especialment rellevant”, ha conclòs.

D’altra banda, també ha apuntat que “estigmatitzar és un dels instruments més útils al servei de l’odi”.

En resposta a preguntes de grups com la CUP o el PSC, ha explicat que des de fa anys es fa formació i ha indicat que prop de 10.000 persones han passat per algun tipus de formació. En aquest sentit, ha considerat que els resultats de la formació feta són positius, ja que en l’increment de denúncies hi ha sensació de “més acompanyament”.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha admès que cal “harmonitzar” els registres de les violències i dissenyar campanyes per revertir la infradenúncia, així com reforçat la formació especialitzada dels professionals que intervenen des de diferents àmbits.

En tot cas, ha precisat que s’han fet formacions LGTBI i que cal “formació més àmplia”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí