El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) continua la seva missió per tal de perseguir judicialment i acabar suprimint el sistema d’immersió lingüística que s’aplica a les escoles catalanes. Després que el mateix tribunal imposés el castellà en una assignatura no troncal d’una escola del Barcelonès només dos dies enrere, ara el TSJC ha admès a tràmit el recurs de l’entitat espanyolista ‘Assemblea per una Escola Bilingüe’ (AEB) contra el decret de règim lingüístic a l’escola que va aprovar el Govern el 14 de maig.
El decret de règim lingüístic aprovat el passat mes de maig estableix el català com a llengua “normalment emprada com a vehicular” i d’aprenentatge del sistema educatiu i en l’acollida dels alumnes nouvinguts. La norma busca, precisament, protegir l’escola pública catalana dels atacs de la judicatura i, en aquest sentit, dota el sistema educatiu d’un instrument jurídic que desenvolupa els principis de la Llei d’educació de Catalunya (LEC), la qual desplega el règim lingüístic derivat de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, i determina el règim lingüístic del sistema educatiu. La finalitat és garantir a tota la població escolar el compliment del deure i l’exercici del dret de conèixer amb suficiència oral i escrita el català i el castellà i, al mateix temps, avançar cap a la normalització lingüística del català.
L’entitat espanyolista de l’AEB, tanmateix, va presentar un recurs contra el decret al·legant que aquest vulnera drets fonamentals emparats a la Constitució, com el de no discriminació; i suposa una infracció de l’ordenament jurídic “per haver estat aprovat per un govern en funcions més enllà del que permet la llei”. A més, rebat que no reconeix el castellà com a llengua ni oficial ni pròpia i, per tant, “no gaudeix de la condició de llengua de l’ensenyament ni de l’administració educativa”. Amb tot, l’AEB sol·licita la nul·litat del decret i demana que se suspengui la seva entrada en vigor de manera cautelar.
Ara, el TSJC ha donat per bons els arguments sectaris de l’AEB, i ha admès a tràmit aquest recurs. De fet, el jutjat acorda formar una peça separada per tramitar la mesura cautelar que sol·licita l’assemblea.
En un comunicat, l’AEB ha manifestat la seva “indignació” pel “reiterat desemparament” dels ciutadans catalans “a les pràctiques sectàries en l’àmbit lingüístic de la Generalitat”. A més, ha criticat que el govern espanyol no hagi actuat en contra d’aquest decret i que hagin de ser els ciutadans els que hagin d’anar als tribunals “per impedir la vulneració de drets lingüístics a Catalunya i intentar reemplaçar la deixadesa de funcions dels responsables polítics”.