Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024
Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024

El TJUE es pronuncia dijous sobre la negativa de l’Eurocambra de Tajani a acceptar Puigdemont i Comín com a eurodiputats

El Parlament Europeu està a l'espera de la resolució judicial per decidir sobre l'escó de Junts aquesta legislatura

|

- Publicitat -

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es pronuncia dijous sobre la negativa del Parlament Europeu presidit pel popular Antonio Tajani a reconèixer l’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín com a eurodiputats el 2019. L’alt tribunal de la UE amb seu a Luxemburg farà pública al matí la seva decisió sobre el marge de maniobra de l’Eurocambra per admetre un eurodiputat de l’estat espanyol en cas que les autoritats li deneguin l’estatus perquè no ha jurat la Constitució, com va ser el cas de Puigdemont i Comín. El Parlament Europeu està a l’espera de la resolució judicial per decidir sobre l’escó de Comín, a qui ha tornat a negar el seient aquesta legislatura pel mateix motiu.

Publicitat

Comín ha interposat un nou recurs i una petició de cautelars al Tribunal General de la UE, primera instància a Luxemburg, per reclamar el seu reconeixement com a eurodiputat després de guanyar un escó per Junts en les eleccions europees del juny d’aquest any. El Parlament Europeu presidit per la popular Roberta Metsola va optar al juliol per deixar vacant el seu escó després que la Junta Electoral Central (JEC) publiqués la llista final d’eurodiputats per part de l’Estat sense el dirigent independentista perquè no havia jurat la Constitució.

Controvèrsia pels escons independentistes

El TJUE s’ha de pronunciar dijous sobre una controvèrsia de la legislatura passada que s’ha repetit en aquest mandat. Hi ha dos casos judicials a Luxemburg: el de la negativa de l’Eurocambra a reconèixer Puigdemont i Comín el 2019 (TJUE) i el de la negativa a acceptar Comín aquest 2024 (TGUE).

En tots dos casos, la qüestió clau sobre la taula és si el Parlament Europeu ha de tenir en compte la llista definitiva de la JEC que envia Espanya amb els eurodiputats que han jurat la Constitució o la primera llista de candidats electes que es publica al BOE.

Després de la desestimació en primera instància del TGUE, ara el TJUE resoldrà sobre el cas de Puigdemont i Comín del 2019.

El cas contra Tajani

Puigdemont i Comín formaven part de la llista de Junts que va guanyar les eleccions europees del maig del 2019 a Catalunya i li pertocaven dos escons. La JEC els va incloure a tots dos en la llista de candidats electes, però la legislació espanyola exigeix el jurament de la Constitució per prendre possessió del càrrec. Com que cap dels dos ho va fer, la JEC no els va incloure en la llista definitiva que va enviar a Brussel·les. Tampoc hi havia l’eurodiputat electe d’ERC Oriol Junqueras, a qui el Suprem no va deixar sortir de la presó preventiva per jurar la Constitució.

Et pot interessar  Puigdemont planta cara a José María Macías, el jutge del Constitucional amic de Llarena que va menysprear-lo

Acceptant la llista final enviada per Espanya, el llavors president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, no va reconèixer els independentistes com a eurodiputats i va deixar la controvèrsia en mans els tribunals.

Ara bé, Puigdemont i Comín van aconseguir accedir a l’escó el desembre del 2019, quan l’aleshores president de l’Eurocambra, el socialdemòcrata italià David Sassoli, els va admetre arran de la sentència del TJUE sobre la immunitat de Junqueras perquè aquesta establia que la condició d’eurodiputat s’obté únicament per l’elecció a les urnes.

De totes maneres, Puigdemont i Comín van mantenir la seva demanda contra l’Eurocambra al TGUE per la negativa de Tajani a reconèixer-los des del principi. En una sentència en primera instància, el Tribunal General va desestimar la demanda avalant a Tajani. A més, els serveis jurídics de l’Eurocambra van afirmar davant d’aquesta instància que Sassoli els va reconèixer “probablement de forma il·legal” perquè el Parlament “mai ha rebut la notificació que van ser escollits a Espanya”.

Última paraula del TJUE

Els eurodiputats de Junts van recórrer al TJUE, que té l’última paraula a l’hora d’interpretar el dret de la UE. Com a encarregat de recomanar la sentència final, l’advocat general del TJUE Maciej Szpunar ja va esmenar el TGUE i els serveis jurídics de l’Eurocambra. A l’abril Szpunar va avisar que la llei electoral espanyola que obliga els eurodiputats a jurar la Constitució “contravé” la legislació europea i el principi de sufragi universal.

L’opinió de l’advocat general no és vinculant i, per tant, el TJUE encara pot variar la seva interpretació i el sentit de la decisió final sobre la negativa del Parlament Europeu a reconèixer inicialment Puigdemont i Comín com a eurodiputats el 2019.

Comín, a l’expectativa

Mentrestant, l’Eurocambra ha tornat a seguir el criteri d’Espanya en aquesta legislatura. Tot i que el TJUE ja va dir que la condició d’eurodiputat s’adquireix pels vots dels ciutadans, la JEC no va incloure Comín a la llista definitiva d’eurodiputats perquè no va jurar la Constitució com exigeix la llei electoral espanyola. Per això, el Parlament Europeu ha negat l’escó al de Junts, que va quedar segon en les eleccions europees a Catalunya.

Al seu torn, Comín ho ha tornat a portar als tribunals de la UE demanant al TGUE que obligui la cambra a acceptar-lo cautelarment. Com el fons del cas és el mateix que el del 2019, tant ell com els serveis jurídics parlamentaris esperen que la decisió del TJUE de dijous marqui el camí a seguir.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut