Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024
Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024

El TGUE no admet que Espanya vulnera drets i avala el rebuig de Brussel·les a la iniciativa ciutadana de l’ANC i el CxR

|

- Publicitat -

El Tribunal General de la Unió Europea ha avalat el rebuig de la Comissió Europea a la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) de l’ANC i el Consell per la República que pretenia sancionar Espanya. Les dues entitats van registrar el 2019 una ICE que demanava a Brussel·les examinar si l’estat espanyol està “vulnerant els drets polítics i civils” del poble català. Brussel·les va declarar inadmissible la petició al·legant un defecte de forma: que no es demana explícitament un acte jurídic. L’ANC i el CpR van impugnar la desestimació davant del TGUE acusant l’executiu europeu de rebutjar-la en realitat “pel fons de la qüestió”.

Publicitat

Aquest tribunal amb seu a Luxemburg ha donat la raó aquest dimecres a la CE, però les entitats independentistes encara poden recórrer davant del Tribunal de Justícia de la UE.

El TGUE veu provat que l’ANC i el CpR no van convidar a la CE a presentar “una proposta d’acte jurídic” i que, per tant, la iniciativa no complia els requisits formals per ser acceptada.

Disputa per una qüestió formal

L’ANC i el CpR van registrar el maig del 2019 una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que pretenia instar a la Comissió Europea a iniciar el procediment previst a l’article 7 del Tractat de la UE per sancionar l’estat espanyol “per la vulneració dels drets polítics i civils” del poble català i “per extensió de les minories nacionals i els seus representants”.

Brussel·les va declarar inadmissible la petició al·legant un defecte de forma. En concret, la va rebutjar perquè la ICE no “convidava” explícitament a la Comissió a “presentar una proposta d’acte jurídic”. Només demanava examinar la situació a Espanya, i no exigia mesures concretes. “Aquest és l’únic objectiu que pot tenir una ICE”, va recordar l’executiu europeu.

Et pot interessar  L'ANC aposta per "trencar" els pactes amb els socialistes i recuperar la unilateralitat en el seu nou full de ruta

La ICE de les entitats pretenia que “tant la Comissió com el Parlament” tinguessin “coneixement de la situació” a Espanya respecte “els seus riscos sistèmics i la falta de compliment de normes” europees. També que fossin conscients de “la necessitat d’activar mecanismes que permetin ajudar a la millora de la qualitat democràtica a Espanya” i del seu “tracte a les minories” en el marc de l’article 7 dels tractats, entre d’altres.

L’ANC i el CpR van impugnar la desestimació de l’executiu europeu davant del TGUE al·legant que van respectar tots els requisits per presentar la ICE i que la Comissió Europea l’hauria d’haver registrat. “El que molesta en realitat és el fons de la qüestió”, es va queixar l’advocat Gonzalo Boye durant la vista pel cas.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut