Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El TEDH més autoritari avala la sentència a Hasél perquè considera que “no ha estat desproporcionada”

La defensa de Pablo Hasél denuncia el "canvi de doctrina" del TEDH "cap a un gir més autoritari i restrictiu"

|

- Publicitat -

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) s’ha pronunciat sobre el cas de Pablo Hasél, amb una resposta que no era l’esperada. El tribunal europeu amb seu a Estrasburg, que suposadament garanteix el respecte dels drets humans en els processos judicials, ha rebutjat el recurs que el raper català Pablo Hasél va interposar contra la condemna d’un delicte de terrorisme i un altre d’injúries a la corona.

Publicitat

En el text publicat pel tribunal, aquest argumenta que el recurs del raper “no té fonaments”, i sosté que ni la sentència dels tribunals espanyols ni la condemna a presó va ser “desproporcionada”. La defensa de Pablo Hasél, per la seva banda, ha denunciat el “canvi de doctrina” del tribunal “cap a un gir més autoritari i restrictiu”, tot expressant que la postura d’Estrasburg “no ens ha sorprès”.

Estrasburg afirma en la seva sentència que l’Audiència Nacional va tenir en compte en la condemna la jurisprudència del mateix tribunal per tal de dictar la sentència amb un “equilibri dels interessos implicats”, entre ells el dret a la llibertat d’expressió. Al recurs, Hasél denunciava que s’havien violat els seus drets a la llibertat d’expressió, a la llibertat de pensament i consciència, i a la creació artística. L’Audiència Nacional, però, va desestimar-ho al·legant que els missatges del raper no podien acollir-se a aquests drets perquè denotaven violència i banalitzaven el terrorisme. Per aquesta mateixa argumentació de l’AN, el TEDH no considera que s’hagi violat la llibertat d’expressió del raper.

El Tribunal assegura que “està d’acord” amb la postura dels jutges espanyols sobre que els comentaris i cançons del raper “incitaven al suport al terrorisme”. “Les declaracions estaven a l’abast d’audiències àmplies i tenien la capacitat de comportar conseqüències nocives”, assegura Estrasburg. Així, el TEDH creu que la valoració de la justícia espanyola va ser “raonable i proporcionada”.

D’altra banda, Estrasburg defensa que si Hasél no hagués tingut condemnes prèvies, no hauria entrat a presó per aquesta condemna. El raper ha estat condemnat a presó per enaltiment del terrorisme pel contingut de les lletres de les seves cançons, per agredir un periodista, i per agredir un testimoni en un judici contra un agent de la Guàrdia Urbana de Lleida.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut