El Tribunal Constitucional nega en la sentència que desestima el recurs d’empara de l’exconseller Jordi Turull que la condemna de 12 anys de presó per sedició i malversació imposada pel Tribunal Suprem sigui desproporcionada. La sentència rebutja que Turull tractés de defensar drets fonamentals si no que sosté que amb la seva conducta “el que pretenia era neutralitzar les decisions adoptades per aquest tribunal i els òrgans judicials servint-se de la mobilització ciutadana per a aquest propòsit”. La majoria del ple del Constitucional avala la lectura del tribunal del procés i veu encaix dels fets en el delicte de sedició en el qual no veu “vaguetat”.
El TC nega que la manca de violència sigui argument per descartar “l’alçament tumultuari”.”El delicte de sedició no preveu, en el tipus bàsic o en la modalitat agreujada, la causació de lesions o l’ús d’armes; de manera que l’absència d’aquestes circumstàncies no impedeix apreciar la comissió del referit delicte”, diu el text fet públic aquest dimecres. “La responsabilitat penal que se li atribueix, com a autor d’un delicte de sedició, tampoc dimana del fet d’haver induït els convocats a comportar-se de manera agressiva”, diu la sentència de la qual ha estat ponent el magistrat Pedro González-Trevijano, que remarca que Turull “venia obligat a exercir el càrrec de conseller conforme al marc normatiu”.
“Hem de rebutjar que, sota el pretext de facilitar l’exercici d’aquests drets, estigués legitimat per incomplir les obligacions inherents al càrrec que desenvolupava”, diu el TC. La sentència nega que el delicte tingui un “grau de vaguetat tal” que impedeixi identificar els fets com a sedició.
El TC també nega que s’hagin lesionat els drets de Turull a la defensa, a no ser discriminat per raó de llengua en el judici oral, el dret a la igualtat d’armes o el dret de prova. També rebutja les acusacions de parcialitat dirigides a magistrats del Suprem i torna a confirmar la seva competència per encausar els fets.