Edició 2244

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024
Edició 2244

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024

El TC estudia si les CCAA i les assemblees regionals tenen competències per recórrer l’amnistia

Fonts del tribunal apunten que no hi ha dubtes sobre l'admissibilitat en el cas del recurs del PP al Congrés i el Senat

|

- Publicitat -

El Tribunal Constitucional (TC) estudia si les comunitats autònomes i les assemblees regionals tenen competències per recórrer la llei d’amnistia aprovada el passat mes de maig al Congrés. Actualment, hi ha una desena d’instàncies elevades pels governs autonòmics del PP i pels parlaments de l’Aragó, Múrcia i Cantàbria. També hi ha un recurs del govern de Castella la Manxa, on governa el socialista Emiliano García Page, qui ha tingut diversos enfrontaments amb Pedro Sánchez. En tots aquests casos, el recurs no s’ha suspès, però que s’estan analitzant. Pel que fa al recurs presentat pels diputats i senadors del PP, fonts del tribunal consultades per l’ACN aquest dilluns detallen que no hi ha dubtes sobre la seva admissibilitat.

Publicitat

Durant aquest mes de setembre, les comunitats autònomes governades pel PP han anat presentant els recursos que havien anunciat prèviament contra la Llei d’amnistia. Madrid, Andalusia, Cantàbria, Múrcia, l’Aragó i el País Valencià els van registrar pocs dies abans de la Diada.

En tots els casos, els recursos van acompanyats de la petició de recusació de diversos magistrats considerats progressistes i a qui el PP vincula amb el PSOE per intentar bolcar la majoria. A aquestes iniciatives s’hi suma la dels grups del PP al Congrés i el Senat, que en sumar més de 50 legisladors tenen la capacitat constitucional de poder fer aquest pas, cosa que no pasa amb Vox, que té 33 diputats i 3 senadors.

Barons populars com la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, han afirmat darrerament que el seu govern actua contra l’amnistia “en defensa de la igualtat de tots els espanyols davant la llei, la seguretat jurídica i la divisió de poders”, tot i això, s’ha de confirmar si els governs autonòmics tenen potestat en aquesta qüestió.

Et pot interessar  Puigdemont planta cara a José María Macías, el jutge del Constitucional amic de Llarena que va menysprear-lo

Entre sis mesos i un any

Des del TC han remarquen que la resolució de la qüestió de fons de la llei d’amnistia es resoldrà en un termini d’entre sis mesos i un any. Els recursos d’empara es resoldran mitjançant una sentència unificada, mentre que els recursos presentats pel PP i les comunitats autònomes i les qüestions d’inconstitucionalitat tindran cadascun la seva respectiva sentència.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut