Edició 2440

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 31 de març del 2025
Edició 2440

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 31 de març del 2025

El TC anul·la els vots de Puigdemont i Puig en la constitució del Parlament però la decisió no té efectes pràctics

Aquests dos suports no van ser determinants per triar la mesa de la cambra presidida per Rull

|

- Publicitat -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat per unanimitat els vots delegats de Carles Puigdemont i Lluís Puig en el ple de constitució del Parlament, però la decisió no té efectes pràctics. El TC estima en part el recurs presentat pels diputats del PPC, però aquests dos vots no van ser determinants per triar la mesa presidida per Josep Rull. Els populars van recórrer l’acord d’elecció de la mesa del Parlament i l’acte del president del Parlament que el declara constituït comptabilitzant els vots de Puig i Puigdemont. El passat 25 de juliol, el Parlament va aprovar una reforma del reglament justament per habilitar el vot telemàtic i ampliar els supòsits per a la delegació de vot. Ho va fer de forma exprés per lectura única.

Publicitat

A la sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Ricardo Enríquez Sancho, s’afirma que la Constitució no recull l’exercici del vot delegat d’un parlamentari “que voluntàriament no acudeix a la Cambra perquè s’ha posat fora de l’abast dels tribunals penals, en una causa en la qual resulta investigat”.

El recurs presentat per quinze diputats del PP impugnava l’acord de la Mesa d’Edat que va acceptar el vot delegat de Puigdemont i Puig per triar el president de la cambra, l’acord del ple per a l’elecció de la Mesa ordinària -també comptant els vots dels dos diputats- i els actes i resolucions que es van derivar d’aquests dos.

El TC recorda que el problema plantejat per la quinzena de diputats ja ha estat abordat en sentències anteriors, entorn d’altres acords d’autorització de delegació de vot per a Puigdemont i Puig. I subratlla que en aquelles sentències ja es va declarar que els principis de presencialitat i personalitat són “una exigència general” per a l’exercici del dret al vot dels representants parlamentaris.

Aquests principis “només poden quedar excepcionats per motius extraordinaris i justificats que responguin a la necessitat de salvaguardar altres béns o valors constitucionals, tot respectant sempre el principi de proporcionalitat”.

I entre aquestes excepcions, afegeix el text, “no hi cap incloure la situació processal d’aquells que de manera deliberada es col·loquen al marge de l’acció de la justícia i abandonen el territori nacional”.

Per això, el TC “constata” que “no concorria causa justificada per autoritzar el vot delegat” a Puigdemont i Puig en la sessió constitutiva de la XV Legislatura del Parlament de Catalunya.

Finalment, però, l’àrbitre de la Carta Magna assenyala que l’estimació del recurs del PP és “parcial” perquè es rebutgen les pretensions de nul·litat de designació dels membres de la mesa ordinària, atès que els vots de Puigdemont i Puig no van ser “determinants” per a l’elecció.

Publicitat

Clica l'icona i subscriu-te al canal de Whatsapp

Tota l'actualitat al teu mòbil!

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí