El sindicat de la Policia Nacional Jupol ha acusat la Fiscalia de Barcelona de “reobrir ferides tancades després de la transició per complir els desitjos dels independentistes”. L’entitat ha reaccionat així a la decisió del Ministeri Públic d’obrir per primer cop diligències penals per tortures a la comissaria de Via Laietana durant el període de traspàs de la dictadura franquista a l’etapa democràtica. El sindicat considera que la iniciativa “respon” a les “pressions” dels “sectors independentistes” que donen suport al govern de Pedro Sánchez, i interpreta que l’objectiu és “l’expulsió definitiva” de la Policia Nacional tant de l’edifici com, finalment, de Catalunya.
A parer del sindicat, “reobrir” les “ferides del passat”, tancades en un “exercici exemplar de reconciliació” de la societat espanyola durant la transició, “no només va en contra d’aquest esperit de concòrdia, sinó que també suposa una instrumentalització política de la justícia”.
Alhora, l’organització recorda que la Justícia ja ha “rebutjat” investigar fets similars “argumentant que estan prescrits i amnistiats”, per la qual cosa opina que “la insistència a reobrir aquests casos sembla obeir més interessos polítics que una veritable recerca de justícia”.
Tot plegat després que la Fiscalia de Barcelona, en coordinació amb la unitat de Drets Humans i Memòria Democràtica de la Fiscalia General de l’Estat, hagi obert per primera vegada diligències penals per investigar les tortures perpetrades durant el franquisme per membres de l’anomenada Brigada Político-Social a les dependències de la Prefectura Superior de la Policia Nacional a la Via Laietana de Barcelona.
Les diligències d’investigació es van incoar a conseqüència de la denúncia interposada per Blanca Serra pels maltractaments físics i psíquics que li van ser infligits durant la seva detenció el febrer de 1977, en el marc de la repressió sistemàtica per motius polítics imposada pel règim dictatorial. La seva germana Eva, ja morta, també va patir maltractaments.