El Sindicat de Periodistes de TV3 ha emès un comunicat en el qual esclata contra l’escàndol que va suposar la difusió de les xifres falsejades sobre l’audiència, els visitants i l’impacte econòmic que suposadament havia de tenir la Copa Amèrica, les quals van servir per a justificar la celebració de l’esdeveniment a Barcelona i els milions d’euros públics que s’hi han destinat. Després que ‘La Directa’ revelés que l’organització de la Copa Amèrica va falsejar les xifres per tal d’obtenir subvencions públiques milionàries, la plataforma Octuvre va emetre un vídeo en el qual assenyalava altres actors imprescindibles per a dur a terme l’estafa; entre ells hi havia polítics com Ada Colau o Roger Torrent, però també la Universitat Pompeu Fabra i els mitjans públics de Catalunya, que van col·laborar en la difusió d’aquestes xifres falsejades.
La plataforma informativa d’Octuvre es preguntava com podia ser que TV3 i Catalunya Ràdio donessin per bones i difonguessin sense contrastar les dades aportades pels mateixos organitzadors de la Copa Amèrica, així com les dels informes de la UPF, que a la vegada es basaven en les dades ja falsejades proporcionades per l’organització. Ara, el Sindicat de Periodistes de TV3 respon aquestes preguntes amb una profunda reflexió sobre el model actual de periodisme i les ingerències polítiques als mitjans públics.
El col·lectiu ha qualificat de “ridícul informatiu” la campanya que va fer-se des dels mitjans públics durant dos anys per a promocionar la Copa Amèrica a Barcelona. Els periodistes reconeixen que s’han estat difonent dades falses i sense contrastar; tanmateix, però apunten que “de bon començament, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) havia estat identificada pels promotors com una col·laboradora necessària d’aquest engany”.
“Tots som responsables de l’error comès, encara que els primers assenyalats professionalment siguin els companys que han posat cara a aquestes falsedats. [El departament d’]Informatius ha comprat sense rigor i amb indiferència aquestes xifres inventades pels organitzadors i avalades pels polítics. I [el departament d’]Esports s’ha apuntat a la festa amb una eufòria desmesurada” exposen.
El sindicat denuncia que aquest “no és un problema puntual”, sinó que “ve de lluny”. Malgrat destacar que molts companys “fan un esforç diari per triar i descartar informacions tòxiques, llegir críticament les notes i informes que arriben a la redacció [de TV3] continuadament”, lamenta que “no n’hi ha prou”, perquè “s’ha fet massa habitual assumir com a ‘veritats absolutes’ totes les informacions que arriben en forma de comunicats, informes o estudis” i perquè la dinàmica habitual “redueix la feina del periodista a exercir de corretja de transmissió sense cap mena de filtre o interpretació crítica de la informació”.