El Sindicat de Manters ha denunciat en un fil a la xarxa social X que és “gairebé impossible” apuntar-se a les classes de català del Consorci per a la Normalització Lingüística. “Inscriure’s a classes de català és més difícil que aconseguir entrades per a Oasis”, ironitzava l’entitat a la xarxa social, tot subratllant que el període per apuntar-s’hi ha començat avui dilluns i acaba demà dimarts. “Només dos dies i a més, només en horari laboral”. Alhora lamenten que a les 9 del matí el web “estava col·lapsat, amb una llarga cua d’espera”. L’entitat subratlla que aprendre català, “a diferència de comprar entrades per a un concert” és un “dret” que l’administració “hauria de garantir a tothom que arriba a Catalunya”.
Segons denuncia el Sindicat de Manters, un cop s’ha superat la cua (una hora d’espera que, segons la captura del mateix web que l’organització difon a la xarxa social, no garanteix tenir plaça al curs desitjat), l’usuari es troba amb un procés d’inscripció “complex” que, a més, “dona error una i altra vegada”.
El sindicat s’ha organitzat per ajudar les persones que volien inscriure’s a algun dels cursos, però lamenten que en tot el matí només n’han pogut apuntar cinc, dues de les quals no tenen plaça a l’horari en què hi podrien anar. En aquest sentit denuncia que molts dels horaris que s’ofereixen són “incompatibles” amb la feina o amb la conciliació familiar.
Alhora lamenta que no hi ha atenció telefònica i que en molts casos tampoc hi ha hagut possibilitat d’apuntar-se als cursos presencialment perquè les oficines estaven “col·lapsades”.
“No necessitem campanyes de comunicació per aprendre català: necessitem classes, tan senzill com això. Classes i una ciutadania que ens convidi a formar part del lloc on vivim i amb qui puguem compartir la vida i les converses imprescindibles que ens faran aprendre-la”, afirma el sindicat.
Per tot plegat l’entitat demana a l’administració “que es posi les piles”, perquè hi ha “milers de persones” que voldrien apuntar-se a classes de català i “després de tot el periple, un any més” es queden “sense poder fer-ho”.
El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha lamentat la situació tot recordant que l’última enquesta d’usos lingüístics de la Generalitat “diu que hi ha 2,3 milions de persones que volen aprendre o millorar el català”. Tot i així, afegeix, “la realitat és aquesta: cues, manca d’oferta i dificultats econòmiques o geogràfiques”. Per això rebla: “Cal que donem una resposta de país”.