Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

El Sindicat de Llogateres confia que la manifestació de dissabte per l’habitatge serà “massiva”: “La gent n’està farta”

Demanen abaixar un 50% els lloguers i tornar al mercat residencial pisos turístics i de temporada

|

- Publicitat -

El Sindicat de Llogateres fa una crida a la mobilització perquè la mobilització convocada dissabte sigui històrica. En plena crisi per l’accés a un habitatge i amb els lloguers disparats, l’organització creu que Barcelona acollirà dissabte la manifestació “més massiva” que s’ha fet mai pel dret a l’habitatge del segle XXI. “La gent n’està farta”, afirma el portaveu del sindicat, Enric Aragonès. Sota el lema ‘S’ha acabat! Abaixem els lloguers’, el Sindicat de Llogateres posa sobre la taula quatre reivindicacions “urgents”: abaixar els lloguers un 50%, contractes indefinits, recuperar habitatges buits, turístics i de temporada per a l’ús residencial, i acabar amb la compra especulativa. En paral·lel, treballen ja en una vaga de lloguers.

Publicitat

En declaracions als mitjans, el portaveu del sindicat, Enric Aragonès, ha assegurat que els suports aconseguits demostren com l’habitatge és un vector de desigualtat “enorme” i un espai de “conflicte”. Per això, ha indicat que dissabte sortiran a dir que la gent “n’està farta, però alhora vol prendre la iniciativa”.

De fet, Aragonès subratlla que el més interessant no és el que passi dissabte sinó el que està passant aquests dies i el que passarà després. En aquest sentit, confia que la mobilització massiva marqui un punt d’inflexió i reivindica que tots els que hi participin s’uneixin també al Sindicat de Llogateres per donar una resposta col·lectiva.

L’organització denuncia que els preus dels lloguers s’han duplicat en l’última dècada, “empobrint sistemàticament” les famílies treballadores i creu que cal apostar per contractes indefinits per “posar fi al xantatge i la inseguretat” al final de cada contracte.

D’altra banda, creu que els habitatges buits, els pisos turístics i els lloguers de temporada han de tornar al mercat residencial i reivindiquen prohibir la compra especulativa, és a dir, prohibir compres d’habitatge que no siguin per viure-hi. Alhora, també exigeixen gravar la multipropietat i acabar amb l’acaparament d’habitatge.

Encaminats cap a la vaga de lloguers

Preguntat per una eventual vaga de lloguers si no s’accepten les demandes del sindicat ni hi ha canvis després de la manifestació de dissabte, Aragonès assegura que el sindicat “ja ha decidit que va cap a la vaga de lloguers”. “Estem ja treballant per impulsar la vaga de lloguers i incorporar en el repertori d’estratègies sindicals deixar de pagar”, ha explicat tot recordant com van assolir resultats similars durant la pandèmia.

Amb tot, no concreta encara com ni quan es podria desenvolupar la vaga. Segons afirma, és una eina que es podrà explorar “de moltes maneres”, des de vagues de lloguers amb propietats concretes, un bloc de pisos, una immobiliària o vagues “generalitzades”.

Et pot interessar  El lloguer de temporada s’obre pas per esquivar el topall de preus: "És una situació d'angoixa, por i injustícia"

“Un acte de desobediència és sempre preparat, conscient i col·lectiu i la clau és ser prou gent perquè qui hagi de patir per les conseqüències siguin els rendistes i no els llogaters”, afegeix tot assenyalant que una vaga no pot ser un gest individual.

Una convocatòria “plural i transversal”

La mobilització de dissabte compta amb el suport i implicació de més de 4.000 entitats i 60 comitès, que han fet una crida per sumar-se a la marxa, davant “la necessitat” d’abaixar els lloguers i garantir el dret a l’habitatge. Per al Sindicat de Llogateres, és una mostra de “l’ampli consens” de les demandes.

Entre les 4.000 entitats hi ha sindicats laborals com CCOO, UGT i la CGT, els sindicats de la Taula Sindical, fins a organitzacions com Òmnium, l’ANC o el CNJC, feministes com Ca la Dona, ecologistes com l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial, Ecologistes en Acció o Greenpeace, i col·lectius com Las Kellys o el Sindicat de Manters. Hi participen també grans federacions com la Taula del Tercer Sector i la CONFAVC.

D’altra banda, el moviment per l’habitatge hi té un paper central, amb el lideratge del Congrés d’Habitatge de Catalunya, que aglutina més de 50 sindicats d’habitatge. La mobilització arriba després de sis setmanes de feina “intensa” arreu del territori, amb el repartiment de 75.000 octavetes i 30.000 cartells per part de més de 60 comitès creats ad hoc.

Recorregut de la manifestació

Dissabte es preveu una assistència multitudinària amb columnes que sortiran des d’una cinquantena de pobles i ciutats. Moltes d’elles aniran a Barcelona en les sis grans columnes ferroviàries de la R1, la R2, la R2 Sud, la R3 i la R4 en les dues direccions. També sortiran autobusos de municipis com Reus, Tarragona i Lleida, que confluiran a Barcelona.

La marxa començarà a les 17 h a plaça Universitat i recorrerà Gran Via, Calàbria i Consell de Cent fins a arribar a plaça dels Països Catalans. Durant la marxa, el Sindicat de Llogateres farà una aturada a la Casa Orsola, edifici convertit en “un símbol de resistència contra l’especulació immobiliària”. La manifestació acabarà amb dos parlaments a la plaça dels Països Catalans, el primer serà d’un militant del moviment per l’habitatge de València, i la intervenció de tancament serà a càrrec del Congrés d’Habitatge de Catalunya, espai que agrupa tot el moviment per l’habitatge.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut