El Ple d’aquesta setmana al Senat debatrà i votarà una prposta de llei que va presentar ERC per modificar la Llei del Règim Electoral General per establir l’edat mínima per votar en els 16 anys.
ERC va registrar el passat mes de gener aquesta iniciativa de manera simultània al Congrés i al Senat, i finalment el seu debat i votació tindrà lloc a la cambra alta durant la sessió plenària d’aquest dimecres. L’encarregat de defensar-la serà el portaveu adjunt del grup republicà, Bernat Picornell.
És la tercera vegada que el grup independendista català presenta aquesta “reivindicació històrica” a les Corts Generals. Al 2016, el Congrés considerar aquesta iniciativa dels republicans, tot i que no va arribar a iniciar el seu tràmit parlamentari per la dissolució de les cambres perquè no es va conformar govern.
Aquesta vegada, ERC necessita la majoria absoluta de la cambra alta per aconseguir passar el primer tall i que es remeti al Congrés. Els grups del Senat als quals ha consultat Europa Press encara no han decidit el seu sentit del vot en aquesta proposta.
Si s’aconsegueix aprovar la iniciativa aquesta setmana al Senat, entra en període d’esmenes a la Comissió corresponent. Quan acabés, passaria a debat en Comissió i després aniria al Ple del Congrés. Posteriorment tornaria al Senat, un nou període d’esmenes per si algun grup en presentés, i si no, aniria directament a Ple per a la seva aprovació.
Aquesta proposta per rebaixar l’edat electoral als 16 anys és també una reivindicació històrica d’Unides Podem i Més País, que van incloure aquesta mesura en els seus respectius programes electorals. Al Senat, aquestes dues formacions només tenen un parlamentari per partit: Sara Vilà, dels comuns, i Eduardo Rubiño, de Més País.
En el seu escrit, ERC demana rebaixar l’edat electoral als 16 anys per complir així amb una resolució europea que exigia als països membres ampliar la participació de persones en el procés polític i en la presa de decisions.
En aquest sentit, recorden que Àustria va ser el primer membre de la Unió Europea a establir el vot als 16 anys i que, posteriorment, l’han seguit Estats com Hongria, Eslovènia, Noruega i alguns estats d’Alemanya.