Un informe del Senat sobre el finançament singular català acordat entre el PSC i ERC per la investidura de Salvador Illa veu risc que la Generalitat arribi a fer “dúmping” fiscal a la resta de comunitats si aconsegueix més competències tributàries. La cambra alta, on el PP té majoria absoluta, alerta d’una possible actitud “deslleial o nociva” que, a més, podria generar el rebuig de la Unió Europea. “La fragmentació de la gestió tributària entre una agència tributària catalana i l’estatal generaria incentius per al frau fiscal i fomentaria dinàmiques de competència fiscal deslleial o nociva, augmentant els costos administratius i afectant l’equitat fiscal”, alerta l’informe elaborat després de la compareixença de diversos experts.
“A les compareixences es va parlar molt d’un suposat ‘dúmping’ fiscal que es practica dins del sistema actual, terme que la majoria dels experts van rebutjar. Que una comunitat autònoma abaixi els seus impostos dins del rang que li atorga el sistema no es pot considerar mai competència deslleial ni ‘dúmping’, perquè és la seva potestat i forma part de la seva autonomia”, defensa el text que, previsiblement, aprovarà el PP aquest dilluns a la Comissió General de les Comunitats Autònomes.
Per contra, l’informe del Senat avisa que el que estableix l’acord tancat entre socialistes i republicans “sí que es podria arribar a considerar dúmping” tot i que prefereixen qualificar-lo de “competència fiscal nociva”. Segons el text, els experts que han acudit els darrers mesos al Senat coincideixen que l’acord obre la possibilitat que Catalunya faci servir les seves “noves competències” per “atraure empreses i capital d’altres regions”. Tanmateix, admeten que alguns especialistes consideren que aquests riscos podrien “mitigar-se” amb una normativa clara i “mecanismes de coordinació efectius”.
Constitucionalitat
L’estudi, elaborat pels senadors que componen la ponència de finançament de la comissió, també es refereix a la constitucionalitat de l’acord. Així, remarquen que la “pràctica totalitat” dels especialistes que s’han consultat han determinat que el pacte entre el PSC i ERC representa un sistema de finançament que no es contempla ni al règim comú ni al règim foral basc i navarrès, que són els dos sistemes, recorden, contemplats a la Constitució. “Per tant, no es troba dins el marc constitucional actual”, asseveren. De fet, indiquen que la majoria dels experts van plantejar reserves sobre la constitucionalitat de l’acord, que preveu augmentar els recursos que recapta i gestiona el govern, i van alertar de “riscos potencials” relacionats amb els principis de “solidaritat, suficiència financera i equitat”.
El PP vol que el PSOE “es retrati”
Des del PP consideren que l’informe del Senat sobre el finançament singular de Catalunya obligarà el PSOE a “retratar-se” en matèria de finançament autonòmic. De fet, recorden que es vota justament després del 41è Congrés del PSOE a Sevilla, conclave on els socialistes van pacificar el debat sobre aquest assumpte entre els diferents corrents que hi ha al partit. De fet, el tema del finançament va causar crítiques de federacions com la d’Extremadura o Castella la Manxa, que el congrés va aconseguir calmar amb un debat i una ponència sense arestes. “Les mentides tenen poc recorregut”, consideren fonts del PP.