Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

El Senat enterra el xoc constitucional amb el Congrés per l’amnistia davant l’estupefacció de l’oposició

ERC es nega a participar en el ple, Junts qualifica el moviment de "ridícul absolut" i Vox carrega contra el PP

|

- Publicitat -

El ple del Senat, on el PP té majoria absoluta, ha aprovat aquest dijous enterrar el xoc constitucional plantejat al març contra el Congrés per l’amnistia. El debat previ a la votació ha servit perquè tots els partits, de Vox a Junts, passant pel PSOE, hagin mostrat la seva sorpresa, i fins i tot estupefacció, davant el gir dels populars. “El PP és incapaç de defensar fins al final l’estat de dret”, han dit els d’Abascal. Aparcant aquest moviment sense precedents, el PP posterga les gestions per portar al Constitucional la tramitació de l’amnistia, no la llei en si, que encara no està aprovada. Junts ha qualificat la decisió “situació esperpèntica”, ERC ha optat per no intervenir i el PSOE ha parlat de “ridícul” i “empanada mental”.

Publicitat

Després del debat, els senadors han fet patent el seu enuig per les formes amb què el PP ha gestionat el xoc amb el Congrés negant-se a participar de la votació. Així, el conflicte d’atribucions ha quedat aparcat amb 140 vots a favor, un vot en contra, dues abstencions i desenes de senadors socialistes i nacionalistes presents, però que no han votat en cap sentit.

Al seu torn d’intervenció, el popular Antonio Silván ha defensat que el ple d’avui s’ha celebrat perquè la mesa del Congrés no ha complert amb la seva obligació de tramitar la petició de xoc constitucional que va plantejar la cambra alta. “S’han saltat les normes, el reglament i ens ha obligat a estar aquí avui”, ha argumentat. “La raó per la qual avui proposem deixar en suspens el procediment del conflicte d’atribucions és esperant que el Congrés contesti en ple”, ha afegit.

Et pot interessar  PSOE i PP tomben les esmenes a la totalitat contra el seu acord per la reforma del Poder Judicial

Pels populars, enterrar el xoc constitucional no significa que renunciïn a interposar més endavant “tots els recursos” a les seves mans contra l’amnistia. En resposta a Junts, Silván també ha retret al seu senador Josep Lluís Cleries que parli de respecte institucional quan el 2017 l’independentisme va convertir el Parlament en una “barricada” del procés.

Crítiques de tots els partits

Abans de votar la proposta del PP, les intervencions dels diferents grups al Senat s’han convertit en una lletania de crítiques per la decisió, primer, d’elevar un xoc constitucional entre cambres per la tramitació de l’amnistia i ara d’optar per aparcar-lo agafant-se a qüestions formals. Per la senadora de Sumar Carla Antonelli, el gir dels d’Alberto Núñez Feijóo és únicament un pas més a la seva “gimcana de la desvergonyiment política” al Senat.

Per part de Junts, Josep Lluís Cleries ha citat a l’expresident català Josep Tarradellas dient que a la política es pot fer de tot menys el ridícul. “Quan un té majoria absoluta i fa el ridícul ja se sap, es fa el ridícul absolut”, ha abundat. En el cas d’ERC, no han parlat al ple, però la seva portaveu Sara Bailac ha lamentat que s’hagi convertit la cambra territorial en un “annex” del PP i un fòrum per les seves “ocurrències”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut