El Sindicat Nacional de Seguretat de Catalunya (SEGCAT) ha valorat els fets del passat 8 d’agost, la convulsa jornada marcada per la investidura del candidat socialista Salvador Illa com a president de la Generalitat, però també per la persecució policial i política a la qual es va sotmetre al 130è president, Carles Puigdemont, arran del seu retorn a Catalunya després de gairebé set anys a l’exili. El col·lectiu, que ja va mostrar-se crític tant amb la investidura d’Illa com amb el macrooperatiu policial desplegat per a localitzar i detenir Puigdemont, ha emès un comunicat en el qual qualifica la jornada del passat dijous de “dia negra per a la història de Catalunya i per al Cos de Mossos d’Esquadra”.
El col·lectiu recorda, en primer lloc, que el passat dijous es va investir com a president el socialista Salvador Illa, qui, en el seu moment, “va donar suport a l’aplicació del 155”, fet que inevitablement marca un “gir inesperat i difícil d’entendre” a ulls del sindicat. “És inevitable reconèixer l’impacte que aquest esdeveniment té per a molts de nosaltres” apunten en l’escrit.
Tot seguit, el SEGCAT valora els dos operatius desplegats pels Mossos d’Esquadra. Primer, l‘operatiu del parc de la Ciutadella i el blindatge del Parlament, del qual afirmen que és un “reflex de la decadència de la política catalana i de la manca de llibertat que hauria de preocupar tots els partits”. El sindicat continua per a denunciar les càrregues policials que van produir-se contra els manifestants que defensaven l’entrada de Puigdemont a la cambra catalana, i critica les declaracions del comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, qui va responsabilitzar els protestants de l’actuació policial.
“Va afirmar que ‘feia temps que no vèiem aquest nivell de violència’ per justificar l’ús de gas pebre” lamenta el sindicat, tot apuntant que aquestes afirmacions són “difícils de creure en veure les imatges de persones, moltes d’elles amb més de 50 anys, simplement exercint el seu dret a la protesta pacífica”.
“Ens preguntem per què no es va utilitzar aquesta mateixa contundència per exemple quan els companys de Vix van ser atacats a la seva comissaria, o quan a Figueres un grup de persones va destruir dues vivendes sota la mirada passiva dels comandaments de Mossos” afegeix el SEGCAT al comunicat. “Sembla que l’etiqueta independentista, per voler triar lliurement el teu futur, condiciona una resposta policial més severa i desigual” etziba.
Pel que fa a l’operatiu ‘Gàbia’ desplegat per a localitzar i detenir Puigdemont, després que el president a l’exili desaparegués completament de l’ull públic, el sindicat afirma que va ser “lamentable i vergonyós”. Tot i que el SEGCAT prefereix no valorar la voluntat de detenció per part de la policia catalana o la vigència de l’ordre de detenció judicial tot i la vigent llei d’amnistia, sí que critica que s’engabiés el país sencer durant quatre hores per a detenir un diputat electe del Parlament. “Que s’establís un dispositiu Gàbia durant unes quatre hores, com si es tracés d’un terrorista, creiem que va estar totalment fora de lloc, al marge del desbaratament desproporcionat de recursos públics i per les condicions en què van treballar els nostres companys”.
El SEGCAT, a més a més, recorda que el Codi Ètic de Mossos d’Esquadra estableix que s’han de garantir els drets i les llibertats de les persones, així com una actuació íntegra, proporcional i congruent. “El passat dijous molts d’aquests punts no es van complir” rebla.
Finalment, el sindicat valora com a “fora de lloc” les declaracions dels màxims dirigents de la conselleria d’Interior i de la Prefactura de la Policia, subratllant que va mancar l’autocrítica i l’assumpció de responsabilitats.
Per últim, el SEGCAT trasllada el seu suport als companys detinguts i investigats arran de la seva col·laboració amb la marxa de Carles Puigdemont, que va aconseguir sortir del país i arribar fins a Bèlgica sense ser represaliat. “Desitgem que els fets ocorreguts el passat dijous no donin peu a una caça de bruixes i no es criminalitzi ningú per les seves idees” conclou.